BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Aysel Tuğluk seküler güçleri tek tek açıkladı

AK Parti'ye karşı seküler güçleri harekete geçmeye çağıran HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, sözlerine açıklık getirdi.

Abone ol

"Devletin geleceğini düşünenler ve seküler güçler hızla sorumluluk almalıdır" sözleriyle olay olan Aysel Tuğluk'tan bir bir çağrı daha...

Aysel Tuğluk'a göre seküler güçler Gezi Hareketi, Alevi toplumu, barışseverler, demokratlar, farklı inançlar, azınlıklar ve diğer tüm ötekiler, muhaliflerden oluşuyor.

Aysel Tuğluk, toplumu "Ya bölge gericiliği ya da özgürlükçü umut hareketi" arasında tercih yapmaya çağırdı.

Tuğluk’un “Seküler güçler göreve” sözünü “Ordu göreve” olarak okuyanlar da oldu. Radikal yazarı Oral Çalışlar da Tuğluk’un seküler güçlerden kastının, CHP ve MHP olduğunu iddia etmişti. Tuğluk ayrıca Suruç'ta Suriye sınırında askere taş atmasıyla gündeme gelmişti.

Tartışmaların odağındaki isim günler sonra eleştirilere Birgün gazetesi aracılığıyla yanıt verdi. İşte o röportajda öne çıkan bölümler:

GEZİCİLER, ALEVİLER, AZINLIKLAR, TÜM ÖTEKİLER, MUHALİFLER

-Tabii özellikle AKP kalemşorleri çok bilinçli çarpıtıyorlar, saptırıyorlar. Zaten birinin yazısını okumanız yeterli. Hepsi aynı cümlelerle, aynı kalıplarla yazıyorlar. Tek kalemden çıkmış gibi. İşte neymiş “darbe çağrısı” yapmışım. El insaf!.. seküler güç deyince akıllarına sadece ordu geliyor. Oysa Gezi Hareketi var, Alevi toplumu var. Barışseverler, demokratlar, farklı inançlar, kültürel olarak inancını yaşayanlar, azınlıklar ve diğer tüm ötekiler, muhalifler var. Var da var yani. Esas seküler güçler bunlar. Ama AKP kafası bu ya, tüm toplumu kendisi gibi/kendisinden gördüğü için çağdaş, laik ya da seküler bir tek ordu kalmış zannediyor. Kürt siyasetinin sivil toplum, demokratik kurumlar ve sivil siyaset dışında muhatabı yoktur, olamaz. Hele ki, meşru ve demokratik olmayan hiçbir yöntemle bizi yan yana getiremezler. Darbecilik muktedire ait bir yöntem. İktidar sahipleri birbirine darbe yapar. Toplum ise, demokratik devrim yapar!.. Velhasıl itici güç; demokrasi ve barış talep eden toplumsal tüm kesimlerdir.

YA GERİCİLİK YA DA ÖZGÜRLÜK

-Mesela neden bu radikal gericilik gelip gelip Kürt hareketini vuruyor? Çünkü demokratik, seküler ve komünalisttir Kürt hareketi. Hiç gözden kaçırmamak lazım; IŞİD kendisini bir dünya görüşü, bir hayat tarzı ve bir üslup olarak bölgenin tarihiyle kurduğu ilişkilere göre ortaya koyuyor. Artık tüm bu hatlarda oldukça net olmak ve mücadeleyi daha ideolojik kılmak gerekiyor. Bir karar vereceğiz yani: Ya tarihsel olarak birikip süzülmüş kristalize bölge gericiliği; ya da bölgenin tüm komüncü hareketlerine dayanan ve kadın özgürlük hareketiyle evrensel değerleri süzüp kristalize eden demokratik/özgürlükçü umut hareketi. Sorun bizim için esas olarak hangi tarafta yer alacağımız değildir. Sorun bunu nasıl savunacağımızdır!..

ALTAN TAN'DAN FARKLI DÜŞÜNÜYORUM

-İnanın 50 gündür Suruç’ta sınır nöbetindeyim ve Ankara kulislerinden haberim yok! Bir tek Altan Tan arkadaşımızın röportajını okudum ama kendisiyle zaten farklı düşündüğümüzü herkes biliyor. Ve farklı düşünmek bir haktır. Parti içinde yazımın mutlaka bir yankısı olmuştur. Nihayetinde “yanlış” ya da “doğru” bulanlar var. Ancak dinin siyasete alet edilmesine hepimiz karşıyız. Kaldı ki, siyasal İslam başka bir şeydir. Kültürel İslam apayrı bir şey. Ve yakın zamanda göreceksiniz, siyasal İslam bizim savunduğumuz kültürel İslam anlayışı karşısında kaybedecek! İnançlara saygı duyarak ve kesinlikle suistimal edilmesine mahal vermeden politika yapmak gayretindeyiz. Hepimiz demokratik ve özgürlükçü yaşam konusunda hassasız. Kadının bu kadar önde ve öncü olduğu yerde zaten hiçbir gericilik hayat bulmaz!