BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.426,19
HABER /  EKONOMİ

Koza Altın devlete kazık mı attı?

KOZA Altın İşletmeleri A.Ş, elde ettiği kazancı eksik beyan ederek devleti zarara uğratmakla suçlanıyor.

Abone ol

Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen KOZA Altın İşletmeleri A.Ş’nin, Gümüşhane Mastra’daki Maden Ocağı’ndan elde ettiği kazancın % 30’luk Devlet Payı’nı ödemeyerek fahiş rakamlarda haksız kazanç elde ettiği iddia edildi.

"Teksözhaber.com" adlı sitenin haberine göre KOZA Altın İşletmeleri A.Ş’nin, Gümüşhane’de yer alan maden sahasından elde ettiği kazancın Devlet Payı’nı ödemediği Sayıştay raporlarına girdi. Söz konusu sitede Sayıştay'ın yazdığı o belgeler yer alıyor.

17 Aralık sonrası kamuoyuna yaptığı açıklama ile Gümüşhane’deki maden faaliyetlerini, “hükümet baskısı nedeniyle” Şubat ayında durdurma kararı aldığını açıklayan şirketin, bu maden üzerinden Devleti Zarara uğratıp haksız kazanç elde ettiğinin ise bu açıklamadan 1 ay evvel Sayıştay raporlarına yansıdığı öne sürülüyor.

Sayıştay Denetçileri tarafından Gümüşhane Özel İdare hesaplarının incelemesi sırasında ortaya çıktığı iddia edilen zararın sadece Gümüşhane’deki Mastra Maden İşletmesindeki miktarının 2011’de 1.845.990,73 Lira, 2012’de 4.490.669,48 Lira, 2013’de ise 3.303.895,64 Lira, 3 yıl toplamında da 9.640.555,85 Lira olduğu belirtiliyor.

Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan raporun Sayıştay Başkanlığı’na iletildiği ancak burada sümen altı edildiği iddia edildi.

30/01/2014 tarih ve 504 sayılı Maden İşletmeleri Özel İdare Payı Hakkındaki Sayıştay Denetçileri raporunda, “3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında Gümüşhane ili sınırları içerinde Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altında veya Hazine’nin Özel Mülkiyetinde bulunan yerlerde işletilmekte olan madenlerden alınması gereken %1-%4 oranında Devlet Hakkı ve Özel İdare Payı; Gümüşhane İl Özel İdaresi’ne ödenirken %30 fazlalığın beyan edilmediği, ve süresinde özel idare hesabına yatırılmadığı, anlaşılmıştır” ifadeleri yer alıyor.

O MADENİN FAALİYETLERİ ŞUBAT’TA SONLANDIRILDI

Bu arada hatırlanacağı üzere KOZA Altın, Gümüşhane’deki maden çalışmalarını 29 Ocak 2014 günü yaptığı bir açıklama ile Şubat ayında durdurma kararı almıştı. Şirket yaptığı açıklamada, “Hükümetin baskılarından bunaldıkları” için faaliyetleri durdurma kararı aldığını öne sürmüştü.

KOZA Altın, konuya dair o dönem yaptığı açıklamada Mastra tesislerinin faaliyetlerini şubat ayı sonunda durdurma kararı aldığını ifade edip, “Maden sektöründeki kısıtlamalar sebebiyle bütçe ve kâr dağıtım planlarımızı korumak, büyüme performansımızı optimum seviyede tutabilmek için kararlar alınmıştır.” denildi. Arama faaliyetlerini bütçenin yüzde 70’i oranında azaltacağını açıklayan Koza, yurtdışındaki fırsatları değerlendireceğini kamuoyuna duyurmuştu.