BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ayasofya'da ayin krizi büyüyor

BBP'liler Ayasofya Müzesi'nin yeniden ibadete açılması için girişimleri sürdürme kararı aldı.

Abone ol

Yunan asıllı Amerikalı bir grubun, ayin yapma planıyla gündeme gelen Ayasofya Müzesi önünde toplanan Büyük Birlik Partisi (BBP) üyeleri eylem yaptı.

Ayin haberleriyle dikkatlerin üzerine çevrildiği Ayasofya Müzesi önünde gün boyu çeşitli eylemler düzenlendi. BBP üyelerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik grup, tarihi mekan önünde toplanarak eylem yaptı. Grup adına konuşan BBP İl Başkanı Bayram Karacan, grubun ayin kararından vazgeçmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Karacan, Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına izin verilmesinin ardından, kendilerinin de Ramazan Bayramı namazını Ayasofya'da kılmak istediklerini hatırlatarak, "Biz de izin verilmesini talep ettik. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün inançlara eşit mesafede olması gerektiğini, nüfusu ülkede binde bir olan Hıristiyan Ortodoks vatandaşlarımıza verilen iznin, gösterilen hoşgörünün ve toleransın bir benzerinin de nüfusu yüzde 99 olan Müslüman Türk milletine de verilmesini istedik" dedi.

Bakanlıktan cevap bekliyoruz

Kendilerine bakanlıktan bir cevap gelmediğini ifade eden Bayram Karacan, "Bu dilekçemiz muhatap olarak kabul edilmemiştir. Başvurumuz kale dahi alınmamıştır. Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına izin verilmesi, Ayasofya'nın cami kimliğinden uzaklaştırılıp kiliseye dönüştürülme çabaları, yurt dışındaki bazı guruplara da cesaret vermiştir. Amerika'dan yola çıkan bir grup, Ayasofya'da ayin yapacağını ilan etmişti. Hatta Yunanistan'a kadar geldiler. Dün akşam itibari ile söz konusu gurup Türkiye'ye gelmeyeceğini açıkladı. Biz bu durumdan tabi memnuniyet duyuyoruz. Burası Ayasofya. Her ne kadar alınan kararla müzeye çevrilmiş olsa bile bizim nazarımızda camidir ve biz bundan sonra Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için girişimlerimizi sürdüreceğiz. En kısa zamanda çalışmalara başlayacağız. Bu meseleyi bir siyaset malzemesi olmaktan çıkartıp, ülkede Ayasofya ile ilgili derdi olan bütün kesimlere yayıp Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" şeklinde konuştu.

Ellerinde bayraklar bulunan grup, açıklamanın ardından dağıldı.