BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,17
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'dan Türkiye'ye iyi haber! 3 milyar euro...

İtalya Suriyeli mülteciler için Türkiye'ye verilecek 3 milyar euro'luk kaynak üzerindeki blokajını kaldırdı. Buna göre hangi ülke Türkiye'ye ne kadar para verecek?

Abone ol

Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için kullanılmak üzere oluşturulmasına karar verdiği 3 milyar euro’luk kaynağı farklı nedenlerle bloke eden İtalya, bu konudaki çekincelerini kaldırma kararı aldı.

Teknik çalışmaların kısa sürede tamamlanarak kaynağın tamamıyla kullanılabilir hale gelmesini sağlayacak bu karar İtalya Başbakanı Matteo Renzi tarafından açıklandı.

TÜRKİYE'YE KATKI SAĞLAYACAĞIZ

Renzi, “Bu noktada insanların yaşamlarını kurtarmak için Türkiye’ye katkı sağlayacağız” dedi.

MERKEL YOĞUN ÇABA HARCADI

İtalya’nın blokajını bir an önce kaldırması konusunda özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel yoğun çaba harcıyordu.

Roma’nın kararı ise AB Komisyonu’nun üye ülkeler tarafından bu kaynağa aktarılacak paranın İstikrar ve Büyüme Paktı içinde sayılmayacağını başka bir deyişle İtalya’nın açıkları arasında sayılmayacağını tekrar teyit etmesinin ardından geldi.

BİR MİLYONU AB FONUNDAN KARŞILANACAK

Türkiye’nin göç akınını frenlemesine katkı amacıyla oluşturulan kaynağın yaklaşık 1 milyar euro tutarındaki bölümü AB bütçesinden karşılanacak. Geri kalan 2 milyar euro ise AB üyesi ülkelerin ulusal bütçelerinden yapılacak katkılarla tamamlanacak.

 EN FAZLA KATKI ALMANYA'DAN

Yapılan son güncellemeler ışığında aslan payı 427.5 milyon euro ile Almanya’ya düşüyor. En fazla katkı sağlayacak diğer ülkeler ise İngiltere (327.6 milyon euro), Fransa (309.2 milyon euro) ve İtalya (224.9 milyon euro) olacak.

TÜRKİYE ISRARLA SÖYLÜYORDU

Sığınmacılara yönelik finansal desteğin mecburiyetini daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu defalarca dile getirmiş, mülteci sorununun çözümü için Avrupa'ya çağrıda bulunmuştur.