BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,58
ALTIN 2.381,90
HABER /  GÜNCEL

Avrupa yanlısı Ukraynalılar sokakta

AB liderleri Litvanya'da eski Sovyet bloğu ülkeleriyle ilişkilerini görüşmek üzere toplanırken Ukrayna'nın başkenti Kiev'de halk, AB üyeliği fırsatını kaybetmekle suçladıkları hükümeti protesto ediyor.

Abone ol

Avrupa Birliği, Rusya ile daha yakın bağ uğruna Brüksel ile serbest ticaret anlaşmasını reddeden Ukrayna'yı ekonomik geleceğini riske attığı yolunda uyardı.

AB'nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Stefan Füle'nin uyarısı birliğe üye ülke liderlerinin Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta toplanmaya başladığı sırada geldi.

AB liderleri Litvanya'da eski Sovyet bloğu ülkeleriyle ilişkilerini görüşmek üzere toplanırken Ukrayna'nın başkenti Kiev'de halk, AB üyeliği fırsatını kaybetmekle suçladıkları hükümeti protesto ediyor.

Göstericiler, birliğe üyelik hayallerinin suya düşmesini temsilen bir cenaze töreni düzenlerken gökkuşağı renginde bayrağa sarılı bir tabutu Kiev'deki AB bürosunun önüne bıraktı.

Vilnius'taki zirve, eski Sovyet Bloğu ülkelerinin birliğe uyumu yolunda uzun yıllardır süren çabaların vardığı nokta olarak değerlendiriliyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, BBC'ye yaptığı açıklamada, gelişmeleri Ukrayna'nın Avrupa Birliği'yle ortaklığın faydalarından mahrum kalacağı sözleriyle değerlendirdi.

Anlaşmanın önündeki engel ne?

Genel olarak AB'nin ticari ve siyasi ortaklık anlamında en büyük kazancı olarak görülen Ukrayna, geçen hafta Moskova'dan gelen baskı üzerine beklenmedik şekilde, AB ile işbirliği anlaşmasından çekildiğini açıklamıştı.

Zirvede 28 AB üyesi ülkenin lider ve temsilcileri, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e baskı yaparak kararını değiştirtmeye çalışıyor olacak.

Daha fazla AB yardımı talep eden Yanukoviç, şu an hapisteki eski Başbakan ve muhalefet lideri Yulia Timoşenko'nun serbest bırakılması yolundaki AB şartını da reddetti.

Yaşanan anlaşmazlık, AB ile Rusya arasında gerginliği artırırken Ukrayna, arada kalmış olmaktan şikayetçi oldu.

AB liderleri yaptıkları açıklamada Moskova'nın Ukrayna'ya anlaşmayı imzalamaması yolundaki baskıyı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise AB'yi şantaj yapmakla suçladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkele, Rusya'nın blokla eski Sovyet ülkeleri arasındaki ilişkileri tehdit olarak görmemesi gerektiğini söyledi.