BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Avea markalı akıllı telefonlar geliyor

GSM Operatörü Avea'nın Üst Yöneticisi Erkan Akdemir, bu yıl sonuna kadar ''Avea'' markalı akıllı telefonları piyasaya süreceklerini bildirdi.

Abone ol

Gazetecilerle bir araya gelen GSM Operatörü Avea'nın Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, Akdemir, şirketin toplam abone tabanının bu yılın 3'üncü çeyreği itibarıyla 13 milyon 200 bin kişiye ulaştığını belirterek, bu rakamın 5 milyon 900 bininin faturalı, 7 milyon 300 bininin de ön ödemeli aboneler olduğunu dile getirdi.

Akdemir, sektörde en yüksek faturalı abone sayısına sahip şirket olma özelliklerini sürdürdüklerini ifade etti.

Gelirlerdeki artışın geçen yılın 3'üncü çeyreğine göre yüzde 11 arttığını kaydeden Akdemir, ''900 milyon lira barajını aştık. İlk defa 900 milyon liralık geliri yakaladık. Bu, bizim için çok önemli'' dedi.

Akdemir, bu yılın 3'üncü çeyreği itibarıyla karlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 128 milyon liraya ulaştığını vurguladı.

Abone başı kullanımın da yüzde 13 artışla 350 dakikaya çıktığına işaret eden Akdemir, akıllı cihaz tarafında da hızlı bir büyüme kaydettiklerini söyledi.

Akdemir, akıllı cihaz alanında toplam pazar içindeki paylarının yüzde 19'a ulaştığını dile getirerek, ''Akıllı cihaz abonelerinin, toplam aboneler içindeki payı da yüzde 22'ye yükseldi. 3'üncü çeyrek sonu itibarıyla 2 milyon 800 bin müşterimiz akıllı telefon kullanıyor'' diye konuştu.

2G ve 3G olmak üzere toplam iletişim kulesi sayısının 22 bin 458 olduğunu anlatan Akdemir, münhasır kanal sayısının 904'e ulaştığını söyledi.

Şirketin marka işbirlikleri hakkında da bilgi veren Akdemir, bu yıl 31 yeni marka, 84 yeni kampanya ile 700 bin Avea müşterisine 24 milyon liralık tasarruf sağladıklarını ifade etti.

Akdemir, 9 aylık yatırım tutarının 415 milyon lirayı bulduğuna da dikkati çekti.

Diğer operatörlerle karşılaştırma

 Erkan Akdemir, 3'üncü çeyrek verilerini diğer operatörlerin verileri ile karşılaştırarak, akıllı telefon kullanan müşteri oranının diğer operatörlerin açıkladığı rakamlardan daha yüksek olduğunu bildirdi.

Toplam pazardaki gelirler içinde, mobil internet gelir payı en yüksek şirketin yüzde 12 ile Avea olduğunu kaydeden Akdemir, şirketin mobil internet gelirlerini en fazla artıran şirket olduğunu da söyledi.

Akdemir, 3'üncü çeyrek itibarıyla en yüksek abone tabanı büyümesi (yüzde 5,4), en yüksek servis geliri büyümesi (yüzde 12), en yüksek kişi başı gelir büyümesini de (yüzde 6) Avea'nın gerçekleştirdiğini ifade etti.

Avea markalı telefon yakında piyasada

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdemir, bir soru üzerine mobil internet gelirlerinin her çeyrekte 2-3 puan yükseldiğini belirterek, 3'üncü çeyrek itibarıyla söz konusu gelirin 106 milyon lirayı aştığını anlattı.

2012 yılının 3'üncü çeyreğinde yapılan yatırımın içeriğine ilişkin bir soru üzerine de Akdemir, söz konusu yatırımın teknoloji ağırlıklı olduğunu vurguladı.

Son iki yıldır gelirlerinin yüzde 20-25'nin yatırıma dönüştüğüne işaret eden Akdemir, bu konuda sektör ortalamasının düşük olduğunu söyledi.

Akdemir, bir başka soru üzerine de, ''Bu yıl içerisinde Avea markası ile akıllı telefon sunacağız'' yanıtını verdi.  

Ortak baz istasyonu kullanımı

Erkan Akdemir, GSM operatörlerinin ortak baz istasyonu kullanmalarının mümkün mümkün olduğunu dile getirerek, bundan sonra uygulanacak teknolojilerde bu konuya ilişkin düzenlemenin önceden yapılmasının faydalı olacağını bildirdi.

Akdemir, bu konuyu her yerde konuştuklarına ancak henüz bununla ilgili bir politika oluşturulmadığına dikkati çekti.

Bir gazetecinin, ''Yurt dışında satılan kontratlı satışlarda akıllı telefon fiyatlarının çok düşük olduğunu görüyoruz. Türkiye'de ise neredeyse piyasa fiyatı ile kontratlı satışlar arasında fark görülmüyor'' değerlendirmesi üzerine, kendisinin aynı kanaatte olmadığını söyledi.

Akdemir, her türlü akıllı cihaz satışının operatörler için bir yük olduğunu, yine de bunu desteklediklerini belirtti.

Piyasadaki frekans dağılımının adil olmadığını savunan Akdemir, bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bir çalışması olup olmadığını bilmediklerini, buna karşın frekans dağılımının adil olması yönünde beklentilerinin olduğunu ifade etti.

''Başçı'nın açıklamalarını değerli buluyoruz''

Şu ana kadar Avea'nın büyüme rakamlarının Türkiye'nin ilk 6 aylık ekonomik büyümesinin 4 katı olduğunu vurgulayan Akdemir, sektörün de aynı dönemde ortalama yüzde 8 civarında büyüdüğünü söyledi.

Gelecek dönemde de Türkiye'nin benzer bir büyüme gerçekleştireceğinin tahmin edildiğini hatırlatan Akdemir, büyüme tahminlerine ilişkin Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarını değerli bulduklarını dile getirdi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği

Avea'nın Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile yaptığı Ar-Ge işbirliğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Akdemir, söz konusu işbirliğinin güzel bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

Akdemir, yakın bir zamanda işbirliğinden doğan ortak ürünleri açıklayabileceklerini belirtti.

Söz konusu işbirliğinin neden Türkiye'deki üniversitelerle yapılmadığı sorusunu da yanıtlayan Akdemir, ''Neden Türkiye'den öğrenciler yurt dışına gidiyor? Onun cevabı neyse, bu sorunun cevabı da o'' diye konuştu.

Akdemir, MIT işbirliği ile geliştirilen ürünlerin son kullanıcısının kamu değil, gerçek müşteriler olacağını da ifade etti.

Bir başka soru üzerine de Akdemir, Türkiye'de mobil teknoloji kullanımının başka ülkelere kıyasla ucuz olduğunu, bunun da telefon kullanımını artırdığını dile getirdi.

Akdemir, her yöne arama kolaylığının da konuşma sürelerinin artmasında etkili olduğunu vurguladı.