BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.406,00
HABER /  GÜNCEL

ABD bütçe açığında büyük artış

Ocak ayında devasa vergi artışları ve harcama kesintilerinin devreye girmemesi için uzlaşma arayışı içinde olan Washington, bütçe açığının yüzde 22 yükseldiğini açıkladı.

Abone ol

ABD'nin bütçe açığında Ekim ayında görülen belirgin artış, yeniden seçilen ABD Başkanı Barack Obama'nın maliye politikalarında karşılaşacağı zorluklara işaret ediyor.

Hükümet harcamaları vergi gelirlerini geride bırakırken, Ekim ayı bütçe açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 120 milyar dolar düzeyine ulaştı.

Eylül ayında sona eren geçen mali yılın toplam bütçe açığı ise 1,1 trilyon dolar. Bu miktar, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 7'sine karşılık geliyor.

Önceki yıla göre daha düşük olan bu miktar, yine de tarihe bakıldığında çok yüksek.

Obama'nın yeniden seçilmesi sonrasında ABD siyaset dünyasında başlıca gündem maddesi, 2013'ün ilk günü beklenen 'mali uçurum', yani otomatik olarak yürürlüğe girecek devasa vergi artışları ve harcama kesintileri.

Beyaz Saray ve Kongre, uçurumdan kurtulmak için daha düzenli bir bütçe kesintisi konusunda uzlaşma arıyor.

'Mali uçurum' için uzlaşma arayışı

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Ocak ayıyla birlikte süresi dolacak olan bütün vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasının, Beyaz Saray'ın elini zayıflatacağını söylüyor.

Geithner bu takdirde mali piyasalarda belirsizlik doğacağı uyarısı yaptı.

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler ise önceki ABD Başkanı George W. Bush döneminde yüksek gelirliler için getirilen vergi indirimlerinin aynen uzatılmasını hararetle savunuyor.

Eğer Bush'un yasal düzenlemelerinin süresi uzatılmazsa, otomatik olarak 600 milyar dolarlık vergi artışı ve yaklaşık 110 milyar dolarlık harcama kesintisi yürürlüğe girecek.

New York'ta fon yöneticiliği yapan Jim Lebenthal BBC'ye verdiği demeçte yönetimin "gelirlerini artırıp, harcamaları kısmak" zorunda olduğunu vurguladı.

Bunun bir tercih konusu olmadığının altını çizen Lebenthal, "Açığımız bu boyuttayken, denklemin bir tarafının üstün gelme ihtimali yok" diye konuştu.

Kongre Bütçe Dairesi'ne göre, Beyaz Saray ve Kongre önümüzdeki haftalarda, vergi indirimlerini uzatıp harcama kesintilerini erteleyecek bir tasarı üzerinde uzlaşabilirse, bütçe açığı 1 trilyon dolar düzeyine gerileyebilir.