BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.432,05
HABER /  SAĞLIK

Ateşi olan çocuğa ne yapmalı?

Uzmanlara göre, çocuğunuz size her zaman alıştığınızdan daha sıcak geliyorsa ısısını ölçerek tam bir ölçüm yapmanız gerekiyor.

Abone ol

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, “Ateşe çıkan 3 aylık bebeklerin üzerini açın ve bekleyin, 15 dakika sonra tekrar ateşini kontrol edin, ‘Üşüttüğü için ateşi çıktı’ diye üzerini örtmeyin.” dedi.

Genellikle ateş olarak kabul edilen derecenin 38’in üzerindeki değerler olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Özcan, çocuklarda ateşi kulaktan, dilaltından, popodan ve koltuk altından da ölçülebildiğini söyledi. Koltuk altı ölçümlerinin diğer ölçümlere göre 0,5 derece daha düşük olduğunu hatırlatan Özcan şunları kaydetti: "2-2,5 yaşından küçük çocuklarda dil altından ölçüm yapmak teknik olarak biraz zordur. Civalı cam derece kullanmayınız. Elektronik derecelerin ölçüm yapmak süresi 3-4 dakikadır. Kulak dereceleri saniyeler içinde güvenilir ölçümler yapabilmektedir. Ancak ucunun bebeğinizin kulak kanalına iyi oturduğundan emin olmanız gerekir. Mutlaka rahat kullanabileceğiniz bir dereceniz olmalıdır. Bu derece ile çocuğunuz ateşli değilken birkaç sefer ölçüm yapmalısınız."

Her seviyedeki ateşin tehlikeli sayılmayacağının altını çizen Uzm. Dr. İsmail Özcan, eğer çocuğun ateşi yoksa fakat hasta görüntüsünü korumaya devam ediyorsa bir saat içinde ateşinin bir daha ölçülmesini tavsiye etti. Özcan, çocuğun ateşinin 38 ile 39,9 arası vakit geçirilmeden doktora müracaat edilmesi gerektiğini dile getirdi. 3 aydan büyük çocuklar için ateşin, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yöntemlerinden biri olduğuna işaret eden Özcan, "Çocuğunuzun her ateşi çıktığında doktoru görmenizi gerektirecek bir durum olmayabilir. Dikkatli olmak koşuluyla kendi başınıza da çocuğunuzun ateşini kontrol altına alabilirsiniz. Eğer orta dereceli ateş (38,0 - 39,9) 24 saatten daha uzun sürerse ve ateşten başka burun akıntısı veya öksürük gibi başka hastalık belirtileri yoksa doktora başvurun. Çocuğunuzun ateşi çıkarken titremesi son derece normaldir. ‘Üşüttüğü için ateşi çıktı’ diye üzerini örtmeyin. Kalın giysiler vücut sıcaklığını dışarı geçirmeyerek çocuğunuzun ateşinin daha da yükselmesine neden olur. Eğer çocuğunuz titriyorsa, onu bir çarşaf veya ince bir havluya sarın. Üzerini açmanıza rağmen çocuğunuzun ateşi 39 derecenin üzerine çıkıyorsa hemen doktorunuzu arayın. Bu arada ısıyı hızla düşürmenin yolu da ılık duşa sokmak veya ılık ıslak havlu ile kompres yapmaktadır." diye konuştu.