BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ün sesi gerçekten inceymiş

Araştırmacı yazar Murat Bardakçı, Atatürk'e ait olup olmadığı tartışma konusu olan ses kayıtları konusunda son noktayı koydu...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Habertürk'ten Murat Bardakçı, Atatürk'ün 10. yıl nutku başta olmak üzere ses kayıtlarının kendisine ait olup olmadığı tartışmalarına son noktayı koydu..

Kültür Bakanlığı'nın geçen hafta Atatürk'ün kayıtlara yansıyan sesi ile yaptığı açıklama tartışmaları yeniden alevlendirdi. Dün gece Habertürk'te Tarihin Arka Odası adlı programı sunan Murat Bardakçı, kendisine gelen bir okur mailine şu yanıtı verdi:

Neymiş efendim Atatürk'ün sesi bu kadar ince değilmiş. Sanki ince sesli olmak ayıpmış! Diyorlar ki o makinalar elle çevrildiği için ses ince çıkıyormuş. Yalanmış. O makinalardan vaktinde bende de vardı.

O elle yapılan çevirme hareketi zembereği kurar ama filmi çevirmez. Taş plak çalan gramofonu biliyorsunuz değil mi? Gramofon çalarken kolunu çeviririz biz. O sesi etkilemez içerideki zembereği kurar. Ses ne ise o kaydediler. Yani  ne gerek var? Sesi kalınmış da.  İnce sesli olmak ayıp mı? Böyle bir şey yoktur o kayıtlardaki ses gerçek sesidir...