BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Irak'taki ABD komutanı CNN'e konuştu

ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı General Ray Odierno, ABD'nin ihtiyaç halinde operasyon yapılabileceğini söyledi.

Abone ol

ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı General Ray Odierno, ABD'nin ihtiyaç halinde muharebe operasyonlarına geri dönebileceğini söyledi.

Odierno, CNN'in ''Birliğin Durumu'' adlı programında yaptığı açıklamada, Irak'ta kalacak askerlerin gelecek seneye kadar ''tavsiye-eğitim-yardım'' görevinde bulunacaklarını hatırlattı.

General Odierno, ''Ancak askerler kuşkusuz kendilerini koruma ve gerekmesi halinde muharebe operasyonlarına girişme kabiliyetine sahipler'' diye konuştu.

Irak'taki isyanın bastırıldığı görüşünü savunan Odierno, şiddet devam etse de Irak'taki güvenlik durumunun, devletin halkını koruma yeteneğinin artmasıyla birlikte genel olarak iyileşmekte olduğu söyledi.

Odierno, bununla birlikte ''güvenlik güçlerinin tamamıyla başarısız'' olması veya siyasi bölünmelerin Irak güvenlik güçleri arasında bölünmeye yol açması halinde Amerikan askerlerinin muharip role geri dönebileceklerini kaydetti. Odierno, ancak bunların olmasına ihtimal vermediklerini belirtti.

Tüm Amerikan askerlerinin 2011 sonuna kadar Irak'tan ayrılması için Irak güçlerinin yeterli olup olmadığının sorulması üzerine Odierno, ''Bugünkü tahminim evet'' dedi.

Ancak Odierno, ABD güçlerinin gelecek sene için planlanan bu tarihin ötesinde Irak'ta kalabileceklerini kabul etti.

Bazı Iraklı yetkililerin Amerikan askerlerinin 2020'ye kadar ülkede kalması gerektiği şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine Odierno, Irak hükümetinin teknik yardım istemesi halinde ''orada bulunabileceklerini'' söyledi.

ABD'nin ''altyapı ve güvenlik mimarisi''ni geliştirmelerine yardım için Mısır ve Suudi Arabistan'a anlaşmaları bulunduğunu hatırlatan Odierno, ''Irak için de konuştuğumuz şey buysa, potansiyel olarak 2011'den sonra orada olabiliriz'' diye konuştu.

Irak'taki son muharip birlikler perşembe günü çekildi. ABD'nin Irak'ta geride bıraktığı 52 bin asker, Irak Silahlı Kuvvetlerine eğitim ve danışmanlık yapacak.