BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Atatürkün evi yenilenecek

Selanik'teki Atatürk evi, Türk kadının sandığındaki değerli el işi ürünlerle yenilenecek.

Abone ol

Selanik'teki Atatürk evi, Türk kadının sandığındaki değerli el işi ürünlerle yenilenecek.

Türkiye Yardımsevenler Derneği üyelerinin Atatürk'ün doğumunun 125. yılı ve derneğin 79. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı proje, 24-25 Mayısta hayata geçirilecek.

Proje yöneticisi Necla Sadık, yaptığı açıklamada, projenin, ''kadınlar için çok değerli olan'' çeyizlerin kullanılması ile ayrı bir özellik taşıdığını belirterek, ''Bu bizim için onur, hem Ulu Önder'in evini gerçek ruhuna kavuşturabilmek, hem de Türk kadınının emeğini gözler önüne serebilmek'' dedi.

125 YILLIK ÇEYİZ: SIRMA İŞLİ SEDİR ÖRTÜ TAKIMI
Sadık, Atatürk'ün evine yerleştirilecek çeyizlerden birinin Sabiha Sonsoy'a, Selanik'ten 100 önce göç etmiş olan anneannesi tarafından verildiğini kaydederek, ''Sayın Sonsoy, Selanik'ten bir asırdan çok süre önce göç etmiş anneannesine ait olan çeyizini Atatürk'ün evine armağan etti. Sırma işli sedir örtü takımı, Atatürk'ün yaşadığı yıllarda yapılmış 125 yıllık bir örtü. Bu da bizim işimizi ne kadar ciddi yaptığımızın en önemli göstergesi'' diye konuştu.

DANTEL PERDELER
Perdeleri, birebir Atatürk'ün evindeki gibi, dönemin tarzına uygun motiflerle yaptıklarını anlatan Sadık, şunları kaydetti:

''Desenlerin, o çağın deseni olması gerekiyordu. Atatürk'ün üst kattaki çalışma odasına fabrika işi perde koymuşlar, iyi çok güzel perdeler de Atatürk'ün yaşadığı dönemde bu tür perdeler daha Selanik'in sosyal hayatına dahil değildi ki. Bunları, sırf el işi dantelden yapılmış perdelerle değiştireceğiz.''

ANTİKA İBRİK VE GAZ LAMBALARI
Atatürk'ün yaşadığı dönemde kullanılan ibrik, gaz lambası gibi aksesuarların araştırmalar sonucunda antika eser satıcılarından alındığını anlatan Sadık, 5 adet antika eser sayılabilecek aksesuar, danteller, sedir takımı ve diğer parçalar olmak üzere yaklaşık 85 parçanın Selanik'teki evde yerini alacağını kaydetti.

Necla Sadık, Yardımsevenler Derneği üyelerinden oluşacak bir grubun, Mayıs ayında Selanik'e gideceğini, evin özüne dokunmadan döneme uygun örtü ve aksesuarları yerlerine yerleştireceklerini söyledi.