BIST 10.477
DOLAR 32,25
EURO 35,05
ALTIN 2.435,51
HABER /  EKONOMİ

Ankastre ürünlerde İtalya örneği

Bosch Ev Aletleri Satış Direktörü İhsan Kara, ankastre ürünler konusunda İtalya'yı örnek gösterdi.

Abone ol

Bosch Ev Aletleri Satış Direktörü İhsan Kara, ankastre ürünler konusunda İtalya'nın örnek alınması halinde Türkiye'deki pazarın büyüyeceğini bildirdi. İhsan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da yaklaşık 20 milyon adetlerde olan ankastre pazarında, İtalya'nın 2 milyon civarındaki toplam ankastre satışı ile gelişmiş ülkelerden biri olduğunu ve İtalya'da ankastre ürünlerin solo ürünlere kıyasla satışının yaklaşık yüzde 90 seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Sahip olduğu dinamiklerle İtalya'nın, Türkiye'deki pazarın büyümesi için çok iyi bir örnek teşkil ettiğini vurgulayan Kara, ''Türkiye, İtalya'yı örnek alırsa pazar büyür'' dedi. Kara, Türkiye'de ankastre pazar hacmini tahmin etmenin çok zor olduğunu, özellikle birçok bölgesel, küçük markanın olmasının bu tahmini güçleştirdiğini, buna rağmen ankastre pazarının toplam pazardaki payının adetsel olarak yüzde 5-6, cirosal açıdan da yüzde 7-8 seviyesinde bulunduğunu tahmin ettiklerini belirterek, bu durumda ankastre pazarının yaklaşık 250 bin ila 300 bin adet arasında ve cirosal bazda da yaklaşık 200 milyon avro olduğunu, Bosch'un pazar payının da yaklaşık yüzde 25 civarında bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de 1990'ların başında adetsel olarak yüzde 2-3 civarında olan ankastre ürün pazarının, son 10 yılda büyük bir gelişme gösterdiğini kaydeden Kara, bu gelişimi duraklatan 2 önemli faktörün, 1999 depremi ve 2001 ekonomik krizi olduğunu bildirdi.

1999'daki depremle birlikte pazarda bir miktar daralma meydana gelse de 1996-2001 yılları arasında ankastre pazarının gelişmeye devam ettiğini, ancak 2001'deki krizin etkisinin 2-3 yıl sürmesinin gelir seviyesini düşürerek, pazarda uzun bir süre durgunluk oluşmasına yol açtığını belirten Kara, ''2004'lerde gelir seviyesinin artmasına paralel olarak konut sayısındaki hızlı artış ve eski ürünlerin yenilenmesi eğilimi ile pazar, kuvvetli bir yükselişe geçmiş oldu'' dedi.

''KRİZ SONRASI TOPLU KONUT PROJELERİ BÜYÜMEDE ETKİLİ OLDU''
İhsan Kara, 2001 yılındaki ekonomik krizin ardından birkaç yıl süren durgunluk sonunda patlayan toplu konut projelerinin ankastre pazarının büyümesinde önemli bir rol üstlendiğini ifade ederek, 2006 yılında kayıtlı 500 bin konut inşaatı gerçekleşmesinin konut projelerinin son yıllarda ne kadar geliştiğinin büyük bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Kara, ''Üstelik yeni yapılan bu konutların bir kısmında daireler tüketicilere tüm ankastre ürünleri ile birlikte sunuluyor. Bu da ankastre pazarının büyümesini ve ankastre ürünlere olan talebin artmasını teşvik eden önemli bir etken olarak öne çıkıyor'' diye konuştu. Türkiye'deki konut sayısı ve ev sahipliliği oranındaki artışa paralel olarak tüketicilerin evlerine yapacakları yatırım miktarı ve yeniledikleri evlerinde ankastre ürün kullanma talebinin arttığını vurgulayan Kara, yaklaşık 10 yıl veya daha öncesinde alınmış ve artık ekonomik ömrünü tamamlamış ürünlerin yenilenmesi gerekliliğinin bilincinde olan tüketicilerin de ankastre ürünlere yöneldiğini söyledi. Kara, ''Tüm bu etkenlerin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği düşünülürse Türkiye'deki pazarın gelecek 10 yılda adetsel olarak yaklaşık yüzde 30'lara ulaşacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

ANKASTRE PAZARINDAKİ DEĞİŞİM
İhsan Kara, 1990'lı yıllarda gelişmeye başlayan ankastre pazarında genel beklentinin, ankastre ürünlerin hazır mutfak üreten firmalar tarafından satılacağı ve kurulacağı yönünde olduğunu, bu eğilimin günümüzde yerini bayiden satış eğilimine bıraktığını, bu gelişmeyle solo bayi kanallarının ankastre ürünlerde de ön plana çıktığını kaydetti.

Toplam ankastre pazarındaki artışın geçen yıl yüzde 40 civarında iken, bayi kanalı üzerinden yapılan ankastre satışının yüzde 55 civarında gerçekleştiğini ifade eden Kara, bunun önümüzdeki 10 yıl içerisinde bayi kanalında ankastre ürün satışının daha da etkili hale geleceğini gösterdiğini söyledi. Kara, Bosch'un, Avrupa pazarında ankastre konusunun ''uzmanı'' olduğunu belirterek, ''Amacımız bu tecrübemizi Türkiye pazarında daha etkin şekilde kullanarak, markamızın ankastre pazarındaki payını yüzde 30-40 civarına yükseltmek ve liderliğe oturmak'' dedi.