BIST 10.479
DOLAR 32,26
EURO 34,92
ALTIN 2.423,74
HABER /  POLİTİKA

Barzaniye Habur yanıtı

Barzani'nin tehdit dolu açıklamalarına ekonomik cevap geldi. K. Irak'a alternatif kapılar ve yollar açılıyor.

Abone ol

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani’nin Türkiye’ye yönelik tehdiktar açıklamalarının ardından devreye sokulacak yaptırımlar hayata geçiyor.

Gümrük Müsteşarlığı ve ilgili bakanlık birimlerinin Suriye sınırındaki kapılara yönelik çalışmaları hızlandırıldı. Bu çerçevede Suriye sınırındaki dört kapının kapasiteleri artırılıyor. İlk olarak Hatay Cilvegözü sınır kapısındaki modernizasyon çalışmalarının bu ay içinde büyük ölçüde tamamlanması planlanıyor. Cilvegözü kapısı, bu ay yarı kapasiteyle faaliyete geçirilecek.

Urfa Akçakale sınır kapısı ise iki ay içinde devreye sokulacak. Akçakale kapısı çevresindeki mayın temizleme çalışmaları kısa sürede tamamlanarak kapının iki ay içinde tam kapasiteyle devreye sokulacağı bildirildi.

Nusaybin’deki mevcut ama küçük olan sınır kapısının yerine daha büyük bir kapı yapılması içinse yer belirlendiği bildirildi. Kilis Öncüpınar sınır kapısı için de Suriye tarafında çalışmalar yürütüldüğü, Türkiye’nin de ödenek ayırarak kapıyı yakın zamanda devreye sokmayı planladığı belirtildi.

Suriye üstünden açılacak sınır kapılarına Amerika Birleşik Devletleri’nin güvenlik gerekçesiyle itiraz ettiği biliniyordu.