BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AOÇde ABD de söz sahibi

Mey'in ABD'lilere satışıyla, AOÇ'deki bira fabrikası nedeniyle ABD'liler de burada söz sahibi oldu.

Abone ol

Atatürk'ün mirası Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin kullanımı çeşitli tartışmalara neden olurken, Mey İçki'nin ABD'lilere satışıyla, AOÇ'deki bira fabrikası nedeniyle ABD'liler de burada söz sahibi oldu.

TEKEL'in İçki bölümünün özelleştirilmesi sonrası yapılan devirle, AOÇ arazisinin ortasında yer alan TEKEL Bira Fabrikası ve depolar da, Mey İçki'ye geçmişti.

Son olarak hafta içinde, Mey İçki'nin çoğunluk hisselerinin (yüzde 90) Texas Pasific Grup tarafından alınması ile birlikte, bu fabrikanın kullanım hakkı da ABD'lilerin oldu.

Böylelikle ABD şirketi, üç yıllığına da olsa, AOÇ arazisinde varlığını sürdürecek.

2009'da iade edilecek

TEKEL İçki'nin devri sırasında, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin ortasında yer alan Tekel Bira Fabrikası ile Beykoz'daki içki fabrikası diğerlerinden ayrı tutuldu.

AOÇ arazilerinin mülkiyeti devredilemediği için, TEKEL Bira Fabrikası için alıcı firmaya beş yıllık bir kullanım (intifa) hakkı tanındı.

Devrin 2004 yılında yapıldığı gözönüne alındığında, alıcı firmanın 2009 yılına kadar burayı kullanma hakkı bulunuyor. Şartname gereği bu tarihte fabrikanın boşaltılarak TEKEL'e iadesi gerekiyor.

Özelleştirme İdaresi yetkilileri, TEKEL Sigara İşletmesi'nin satışı sırasında da buranın kapsam dışında bırakılacağını belirtiyor.

Mey İçki: ''Zamanı gelince devredeceğiz''

Mey İçki Üst Yöneticisi Galip Yorgancıoğlu ise, AOÇ arazisinde bira fabrikası ve depolarının bulunduğunu hatırlatırken, zamanı geldiğinde devredeceklerini söyledi.

Özelleştirme ile birlikte kullanım hakkı kendilerine geçen Çiftlik'teki Bira Fabrikası konusunda kurallara uygun hareket ettiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, 2009 yılında devrin yapılacağını açıkladı.

AOÇ 1925'te kurulmuştu

Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında bizzat Atatürk tarafından 'Gazi Çiftlikleri' olarak kuruldu.

Başlangıçta 150 bin 395 dekar, Kuruluş Yasası (1950) ile 100 bin dekar olan AOÇ, tapulu ölçüm ile yüzde 47'sini kaybederek, günümüzde yaklaşık 33 bin dekara gerilemiş bulunuyor.

1938-1948 yılları arasında, Ankara Belediyesi, Türk Kuşu Uçak Fabrikası, Kısa Dalga Radyo Vericisi, Sümerbank Dokuma Sanayi, Tekel Bira Fabrikası, Tohum Islah İstasyonu ve Zirai Kombinalar Reisliği için ayrılan alanlar AOÇ'den ayrıldı.

1950 yılında Hava Trafik istasyonu kurulması için arazi verilirken, başta, MSB ve Ankara Belediyesi olmak üzere, Hazine'den, yapı kooperatiflerine, çiftçilerden, Orman Genel Müdürlüğü'ne, üniversitelerden, meslek okullarına kadar birçok kamu kurum ve kuruluşuna ve kişilere de AOÇ arazisi verildi.

Karayolları, Etibank, MKE, TMO, DSİ, PTT, SSK, Şap enstitüsü, MTA, TPAO gibi resmi kurumların yer aldığı liste giderek uzarken, bugün de restoranlardan büfelere bir çok dükkan, AOÇ arazisi üzerinde yer alıyor.

Bu arada Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 1996 yılında aldığı bir kararla, AOÇ alanını Birinci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı olarak ilan etti.

TBMM'nin gündemine gelmişti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü arazilerinin 'belirli amaçlarla Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesine' olanak sağlayan yasa teklifi geçtiğimiz günlerde kabul edilirken, milletvekilleri arasında tartışmalar yaşanmış ve CHP milletvekilleri, Atatürk'ün vasiyetine aykırı olduğunu öne sürerek, teklife karşı çıkmıştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise yasa teklifi ile yapılan işin 'Atatürk'ün vasiyetine yüzde 100 uygun olduğunu söylemiş ve teklifin yasalaşmasından sonra 3 yılda 100 milyon YTL'lik yatırım yapacaklarını' açıklamıştı.