BIST 10.932
DOLAR 32,22
EURO 35,06
ALTIN 2.451,58
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antalya'da Avrupa başkenti polemiği

"Antalya Avrupa Kültür Başkenti olsun" tartışması bir polemiğe dönüştü. Belediye Başkanının önerisine AP Milletvekili Öger'den ağır yanıt var.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın ortaya attığı, 'Antalya'nın Avrupa'nın Kültür Başkenti' olması tartışmalarına, Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Vural Öger de katıldı.

Garanti Bankası Anadolu Sohbetleri Toplantısı'na katılan Öger, Antalya'daki çarpık kentleşmeyi eleştirdi. "Bu rezaleti kim durduracak" diye soran Öger, şöyle konuştu: "Şu Antalya'ya bakıyorum. Antalya'nın kültür başkenti olmasının hiç bir şansı yok. Çünkü Antalya'da tarihi bina yok ki. Kaldı ki kültür başkenti kültürel zenginliği olan, tarihi mimarisi olan şehirlere veriliyor."

Vural Öger, Akdeniz çanağının en süper otellerinin Antalya'da bulunduğunu, ancak bu otellerin karşısına 15 katlı binalar dikilerek çirkin bir görüntü oluşturulduğuna dikkat çekti. Anadolu'daki tarihi eserlere de sahip çıkılmadığını savunan Öger, "Anadolu'daki yerleri de büyük bir zevkle yıktık. Romalının yaptığı surları, Selçukluların yaptığı Yivli Minare'yi. UNESCO bu şehre hangi şartlarda kültür başkenti unvanını verebilir. Eğer belediyeleri turizm yatırımcısının eline bırakırsak, İspanya'nın durumuna düşeriz. İspanyollar, güzelim tarihi evleri yıktılar. Balıkçı lokantalarını yerine 20 katlı binalar dikildi." Öger, uluslararası şehircilik uzmanlarını çağırarak Yunanistan sınırından Suriye'ye kadar yeni bir planlama yapılmasını önerdi.

POLEMİK NASIL BAŞLADI?
Akaydın, başkan seçilişinin ilk yılını değerlendirdiği toplantıda, Antalya'nın Avrupa Kültür Başkenti olması için lobi çalışmaları yaptıklarını söylemişti. Bunun üzerine bir açıklama yapan AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Akaydın'ı, 'Antalyalıları kandırmakla' suçlayarak, bu konudaki mevzuatın değiştiğini, Avrupa Kültür Başkenti olmak için 'AB üyeliği şartı' getirildiğini belirtmişti. Çavuşoğlu, İstanbul'un Kültür Başkenti olması kararının mevzuat değişmeden önce alındığını kaydetmişti.