BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,85
ALTIN 2.414,91
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antalya sineklerle savaşa girdi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin, Türkiye’nin en büyük ilaçlama ekibine ve ekipmanına sahip olduklarını belirtti.

Abone ol

Mehmet Aktekin, Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı içerisinde başta sivrisinek olmak üzere, karasinek, hamamböceği, kene, pire ve fare gibi halk sağlığı açısından önemli zararlılara karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği mekanik, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin tamamının birlikte uygulandığını kaydetti.

Aktekin, “Antalya’daki 350 binden fazla fosseptik çukuru ve 100 bine yakın diğer muhtemel kaynak her gün yapılan kontrollerle takip ediliyor ve ilaçlanıyor” diye konuştu. Larva mücadelesinde bir gecikme olmadığını, mücadelenin yaz kış devam ettiğini anlatan Aktekin, şunları söyledi:

“Kış aylarında özellikle fosseptikler, bodrum katları ve sığınak gibi alanlar kontrol edilerek mücadele çalışmaları yapılmaktadır. Gece ilaçlamalarında su püskürtüldüğü şeklindeki iddialar doğru değildir. Gece ilaçlamaları, Sağlık Bakanlığı’nın uygun gördüğü ürünler ve dozlar kullanılarak yapılmaktadır. İlaçların dozları, etkinlik testleri yapılarak tespit edilmektedir. Antalya’nın kıyı şeridi bölge turizmi açışından önemlidir. Bu nedenle bir teknemiz ve ilaçlama ekibimiz sabah erken saatlerden itibaren düzenli olarak falezleri ilaçlamaktadır. Çay kenarlarını da sürekli olarak ilaçlıyoruz.”

Sinek ve haşere ile mücadelede tamamen bilimsel yöntemler kullandıklarını ifade eden Aktekin, “Belediyemiz Sağlık Bakanlığı referanslı kurum olan Akdeniz Üniversitesi’nden danışmanlık hizmeti almaktadır. Mücadelede kullandığımız ürünler Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı ürünlerdir. Belediye ekiplerimiz ve Akdeniz Üniversitesi’nden bilim insanları hem arazi koşullarında hem laboratuvar koşullarında farklı haşerelere karşı kullandığımız ürünlerin denemelerini yapmaktadır” dedi.

Antalya’da uzun yıllardır hem bahar, hem yaz aylarının bu kadar serin ve yağışlı geçmediğine dikkat çeken Aktekin, bu durumun mücadeleyi güçleştirdiğini ve sivrisinek şikayetlerini arttırdığını belirtti. Aktekin, “Aşırı yağışlar, tespit edilmeyen geçici üreme kaynakları oluşturabilmekte ve sonrası kurumaktadır. Ayrıca hava sıcaklığının düşük olması sivrisineklerin soğuktan korunması için iç mekanlara hücum etmesine neden olmaktadır. İnsanlarımızı rahat ve sağlıklı bir ortamda yaşatabilmek için hem yaz hem kış aylarında mücadelemiz aralıksız sürecektir” diye konuştu.

Aktekin, sinekle mücadelede vatandaşlara da görev düştüğünü kaydederek, vatandaşların foseptik kapaklarını hava geçirmeyecek ve ekipler tarafından rahat açılıp kapanabilecek şekilde yapmaları gerektiğini söyledi.