BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,97
ALTIN 2.455,98
HABER /  POLİTİKA

Ankarayı endişelendiren madde

Lübnan'a asker göndermeyi düşünen hükümet BM'den gelen bilgiler sonrası endişeye düştü.

Abone ol

Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderme kararı konusunda BM'den beklediği bilgilerin Ankara'ya ulaştığı öğrenildi. Lübnan'da görev yapacak askeri gücün misyonuna ilişkin "Harekât Konsepti" ve "Angajman Kuralları" başlıklı iki taslak belge Dışişleri Bakanlığı'nda değerlendirmeye alındı. Türkiye'nin belgelerin öngördüklerini "tatmin edici" bulmadığı ve "zorunlu kalınması halinde Hizbullah'a karşı güç kullanmayı" öngören maddeden rahatsızlık duyduğu öğrenildi.

Belirsizlik var
Bir Türk yetkili, Lübnan halkına destek olmayı arzu eden Türkiye açısından taslak belgelerde belirsizlikler bulunduğunu ifade etti. Belgelerde harekât konseptine ilişkin muğlak ifadelerin bulunduğunu söyleyen kaynaklar, "Belgelerde BM askerlerinin karşı karşıya geldiklerinde Hizbullah'ın gönüllü olarak silahlarını bırakmaması halinde zor kullanarak bunun sağlanacağını belirtiliyor. Bu madde çok muğlak ve endişe verici" diye konuştu.
Diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün hafta sonu gerçekleştireceği İsrail ziyaretinin karar sürecinde önem taşıyacağını kaydettiler.