BIST 10.851
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.446,59
HABER /  POLİTİKA

Ankara Lübnanda aceleci değil

Devletin zirvesi Başbakanlık binasında Lübnan'daki ateşkesi görüştü.

Abone ol

Başbakanlıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda, bölgedeki gelişmeler ve bu bağlamda Lübnan sorununun değerlendirildiği bildirildi. Başbakanlık Basın Merkezi tarafından, Başbakanlıkta yapılan toplantıyla ilgili bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, konuyla ilgili olarak BM'nin aldığı kararın memnuniyetle karşılandığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

''Bugün Sayın Başbakan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt ile sivil ve askeri yetkililerin katıldığı bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda bölgedeki gelişmeler ve bu bağlamda Lübnan sorunu değerlendirilmiştir.

Lübnan'da barışın yeniden tesisi için sürdürülen uluslararası çabalar sonunda 11 Ağustos tarihinde kabul edilen 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı memnuniyetle karşılanmıştır. Karar, Lübnan'daki krizin daha ciddi boyutlara ulaşmadan çatışmaların durdurulması ve soruna kalıcı bir çözüm bulunması yönünde önemli bir adım oluşturmaktadır. Böylelikle, ülkede ihtiyaç duyulan acil insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerekli zemin de yaratılmış olmaktadır.

Çatışmaların, bu sabah saat 08.00 itibariyle durdurulmasının ilgili taraflarca kabul edilmiş olmasının da ümit verici bir gelişme olduğu değerlendirilmiştir. Bilindiği üzere, çatışmaların durdurulmasını takiben Lübnan kuvvetlerinin BM Geçiçi Görev Gücüyle (UNIFIL) birlikte güney Lübnan'a konuşlandırılmasına paralel olarak İsrail kuvvetlerinin bölgeden çekilmesi, UNIFIL'in görev yönergesi ve faaliyetlerinin kapsamı genişletilerek personel sayısının 15 bin askere kadar artırılması öngörülmektedir.

Bütün bu hususlara önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyinde kabul edilecek yeni bir kararla daha fazla açıklık kazandırılması beklenmektedir. Türkiye, krizin başlangıcından bu yana bir yandan bölgedeki olumsuz gidişatın durdurulması için diplomatik çaba gösterirken bir yandan da Filistin ve Lübnan halkına başta gıda, ilaç ve çadır olmak üzere acil insani yardımlarını sürdürmüştür. Bu yardımlar, önümüzdeki süreçte de artarak sürecektir. Türkiye, sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturmaya yönelik olası katkılarını gelişmeler ışığında değerlendirmeye devam edecektir.