BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Anka Kuşunda sorun var!

NASA, Mars'a önceki gün sabaha karşı başarılı bir iniş yapan Phoenix uzay aracıyla iletişimde sorun olduğunu bildirdi.

Abone ol NASA'nın Kaliforniya Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'ndan Mars Keşif Programı Direktörü Fuk Li, düzenlediği basın toplantısında, radyo dalgalarındaki geçici bir karışıklığın, Mars yörüngesindeki MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) ile Phoenix arasındaki iletişimin kesilmesine neden olduğunu belirterek, bunun da Phoenix'in öngörülen faaliyetlerini geciktirdiğini kaydetti.

''Radyo dalgalarındaki geçici bir karışıklık, Phoenix ile çok yüksek frekans telsiz iletişiminin kesilmesine neden oldu'' diyen NASA sorumlusu, MRO'nun, radyo dalgalarına başka frekansların karışması durumunda iletişimini kesmeye programlandığını söyledi.

Telsiz irtibatının bir biçimde kurulacağı konusunda iyimser olduğunu ve bu sorunun Phoenix'in görevini tehlikeye atmayacağını dile getiren Fuk Li, en kötü olasılıkla Mars yörüngesindeki diğer Amerikan uzay aracı Mars Odyssey'nin Phoenix ile iletişim için röle olarak kullanılabileceğini bildirdi.

NASA yetkilisi, MRO mühendislerinin ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını ve sorunu çözmek için saatlerdir uğraştıklarını belirterek, ''Herşeyin normale dönmesini umuyoruz. Sorun, mükemmel durumda olan Phoenix'ten değil MRO'dan kaynaklanıyor. Ayrıca işin garibi MRO ile Dünya arasındaki iletişimde bir sorun yok'' dedi.

İletişim sorunu, Phoenix'in, Mars'ın Kuzey Kutbu'nda buz halinde olduğu tahmin edilen suyu araştırması ve geçmişin olası yaşam izlerini bulabilmesi amacıyla robot kolunu çıkarması ve kullanıma hazır duruma getirmesi için gerekli manevraları yapmasını geciktirecek.