BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Anız yakan köylülere 100 bin TL ceza

Son günlerde Mardin ovasında anız yakılması üzerine harekete geçen Çevre ve Orman Müdürlüğü, 60 köylü hakkında idari işlem başlattı.

Abone ol

Sık sık anız yakma ihbarları alan ekipler, şu ana kadar 100 bin TL üzerinde para cezası kesti.

Mardin Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ay, yaz ayları ile Mardin ovasında yakılan anızların çevreye büyük zarar verdiğini belirterek, köylüleri uyarmalarına rağmen hala bazı köylülerin anız yakmaya devam ettiğini söyledi. Bir ay içinde anız yakan 60 köylü hakkında idari işlem başlattıklarını ve 100 bin TL para cezası kestiklerini ifade eden Ay, "Tarla sürümünü kolaylaştırmak için başvurulan anız yakma olayı hem toprağa hem de çevreye büyük zarar vermektedir. Bu nedenle hasat sezonu ile birlikte sık sık köylüleri uyarıyoruz. Fakat bazı köylüler bu uyarılarımızı dikkate almayarak anızı çocuklara yaktırıyorlar. Şu anda jandarma ile birlikte hareket ederek, anız yakılmasını önlemek için çalışıyoruz." dedi.

Mardin Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü M. Şirin Irmak, tarlada anız yakılması ile topraktaki bütün bitki ve canlılar yok olduğunu söyledi. Irmak, "Bu tür yangınlarda çiçek, tohum verme aşamasında iken yanmaktadır. Yangınla birlikte böcekler, kuşlar, sürüngenler, vahşi ya da av hayvanları gibi toprak üstü canlıları zarar görüyor. Bununla birlikte toprağın altındaki canlılarda yok olmaktadır. Çünkü mikroorganizmalar toprağın şekillenmesinin en önemli unsurlardan biri olup toprağın kimyasal yapısını ve fiziksel durumunu doğrudan değiştiren canlılardır. Özellikle anız yakılmasıyla tarla içerisine yuva yapmış böceklerin yuvaları, yuvalardaki yumurta, larva, pupa ve erginlerle birlikte yanmaktadır. Toprakta organik maddeyi humusa çeviren mikroorganizmalar da önemli zarar görmektedir. Çiftçilerimiz ve kırsal kesimde yaşayan köylülerimiz bu konuya büyük önem vermelidir. Şu anda belki anız onlar için daha ekonomik olabilir. Ama bir zaman sonra ekmek yedikleri toprak çoraklaşır işlevliğini yitirir." şeklinde konuştu.