BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93
HABER /  POLİTİKA

Anayasa komisyonunda darbecilik tartışması

Partiler, anayasanın değiştirilmesine ilişkin düzenlemede uzlaşamadı. Muhalefet AK Parti'yi 'darbecilikle' suçladı, iktidar kanadı ise 'gizli ajandamız yok' dedi.

Abone ol

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart başkanlığında toplanarak, ''Anayasanın değiştirilmesi'' maddesini düzenledi.

Anayasanın değiştirilmesinin TBMM üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazılı olarak teklif edilebileceği konusunda partiler uzlaştı. Teklifin, Genel Kurulda iki defa görüşülmesi, birinci oylamada karar yeter sayısının üye tamsayısının beşte üçü, ikinci oylamada beşte üçü ile üçte ikisi arasında bir çoğunlukla kabul edilen değişikliğin Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulmasına ilişkin nisaplara karşı çıktı.

AK Parti; Anayasa değişikliğinin Meclis üye tamsayısının en az beşte üç çoğunluğu ile kabul edileceğini önerdi.

Alınan bilgiye göre, toplantıda gruplar uzun süre Anayasanın değiştirilmesi yöntemi konusunda görüşlerini ifade etti. AK Parti; tek tur oylama, beşte üç çoğunluk nisabının aranması, gizli oylama yerine açık olmaya yapılmasını önerdi.

Toplantıda, CHP'li Kart, AK Parti'nin anayasa değişiklik oylamasında gizli oylamayı kaldırma gerekçesini sordu. AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Anayasanın değiştirilmesinin siyasi partilerin programı olduğunu belirterek, ''Milletvekillerinin denetlenebilmesi ve milletin vatandaşın ne oy kullandığını bilmesi gerektiği'' görüşünü ifade etti.

CHP: BU BİR DARBEDİR

Kart, iktidarın, 10 yıldan beri uyguladığı ''torba kanun'' yöntemini Anayasa değişikliklerinde de uygulamak istendiğinden endişe duyduklarını söyledi. Kart, ''Öyle anlaşılıyor ki AKP, Anayasanın değiştirilmesine ilişkin mevcut düzenlemeye tabi olmadan, 1-2 maddelik değişiklik yaparak, bunu da referanduma götürerek Anayasa'ya geçici madde ekleyerek, gizli oylamayı açık, iki turu tek tura indirmek, 330 ile değişikliği gerçekleştirmek niyetinde. O aşamada da temel kanun uygulaması yapmak istiyor. Bu bir darbedir. Bu iktidar eliyle gerçekleştirilen bir darbedir'' diye konuştu.

AK PARTİ: BÖYLE BİR PLANIMIZ YOK

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AA muhabirine, Kart'ın iddialarıyla ilgili olarak, ''Bizim böyle bir planımız yok. Olamaz. Biz eğer böyle bir plan yapacak olsaydık bunu bugüne kadar bekletip yeni anayasa çalışmalarını Uzlaşma Komisyonu ile sürdürmezdik. Biz öyle işportacı usulüyle çalışan bir parti değiliz. Herkes konuya kendi siyasi geleneği, siyasi perspektifiyle bakar. CHP'liler 'biz olsak ne yapardık' diye düşündükleri için böyle bir kanaate varmış olabilir. Bizim için böyle bir şey söz konusu olamaz'' dedi.

Yeni anayasayı mümkün olduğu kadar geniş katılımla yapmayı amaçladıklarını belirten Şentop, ''Eğer biz CHP veya diğer muhalefet partileri gibi parti menfaatini düşünerek anayasa konusuna bakıyor olsaydık, 82 Anayasasından daha elverişli bir anayasa olamazdı. Çünkü bu anayasa, Meclis'te çoğunluğa sahip partiye büyük güç ve imkan tanıyor. Bizim 82 Anayasasını karşı çıkışımız ve yeni anayasa isteyişimizin sebebi, Türkiye menfaatidir. Bunu da partimizin kurulduğu tarihten beri söylüyoruz. Biz basit ve küçük hesaplarla hareket etmeyeceğimizi ispat etmişiz'' görüşünü savundu.

Uzlaşma Komisyonu'nda mutabakat olması halinde yeni anayasanın görüşülme metodunu değiştirmeleri gerektiğini kaydeden Şentop, ''Aksi durum bu işin mantığına aykırıdır. Çünkü biz yeni anayasa yapıyoruz. Bir anayasa, kendisini ortadan kaldırıp yerine geçecek anayasanın nasıl kanunlaşacağını gösterebilir mi? Hayır gösteremez. Yöntem belki maddeler üzerinden tartışma olmadan, ayrı ayrı durulmadan daha kısa sürede geçirip halkoyuna sunmak olabilir. Yöntem mutabakat olursa komisyonda belirlenir. Ama mutabakat olmazsa mevcut şartlar içinde hareket etmek gerekir'' diye konuştu.