BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.396,17
HABER /  GÜNCEL

4. Yargı Paketi ile hapisten kurtulacak!

4. Yargı Paketine AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin önergesiyle eklenen maddeyle o isim hapisten kurtulacak.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 4. Yargı Paketine AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin ortak önergesiyle geçici madde eklendi. Madde ile 32 yıldır cezaevinde bulunan Tahir Canan kurtulacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna, AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekillerinin imzasıyla verilen değişiklik önergesiyle geçici madde eklendi.

Sürecin, Tahir Canan'ın oğlu İlhan Canan'ın yaklaşık 6 ay önce Ak Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan'ı ziyareti ile başladığı öğrenildi. Kanuna geçici madde eklenmesi ile ilgili yoğun bir çaba sarfeden Turan, diğer partileri de ikna ederek Canan'ı kurtaracak maddenin tasarıya eklenmesini sağladı.

Paketle birlikte Meclis'ten geçen geçici madeye göre; 7 Kasım 1982 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla hürriyeti cezaya mahkum olan kişi hakkında, mahkum olduğu cezanın infazı sürecinde koşullu salıverildikten sonra deneme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınmayacak.

Bu düzenlemeden, yaklaşık 32 yıldır cezaevinde bulunan Tahir Canan'ın da yararlanacağı belirtildi.

Tahir Canan, 1978 yılında ''siyasi amaçla adam öldürdüğü'' iddiasıyla 36 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 1991 yılında çıkarılan Şartlı Tahliye Yasası ile tahliye edilmesine rağmen 1993 yılında Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) üyesi olduğu iddiasıyla tekrar tutuklanarak 12,5 yıl ceza almıştı.