BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,86
ALTIN 2.485,33
HABER /  DÜNYA

Güney Kıbrıs'a doğalgaz çağrısı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Güney Kıbrıs Rum kesiminin bir miktar doğalgaz bulmasının sürece etkilerini anlattı

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum kesiminin münhasır ekonomik bölge ilan ederek doğalgaz aramasının ve bir miktar doğalgaz bulmasının (müzakere) sürece yeni dinamikler eklediğini belirtti.

Derviş Eroğlu konuşmasında; "Şu anda bu doğal gaz çıkarılsa bile satışı ve tüketimi için en ucuz yolun Türkiye kanalı ile mümkün olduğu bilimsel çalışmalarca ispat edilmiştir. Dolayısıyla en ucuz seçenek işbirliğinden geçmektedir" dedi.

KKTC Maliye Bakanlığı tarafından "Küreselleşme Işığı Altında T.C ve KKTC Ekonomileri ve Sermaye Piyasaları" konulu panel düzenlendi.

Panele, Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan ve davetliler katıldı.

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, önümüzdeki 30 yıl içerisinde "yabancı sermaye" kavramının da ortadan kalkacağını belirterek, "ülkeler ihtiyaç duydukları zaman sermayenin iç piyasalara ulaşımına imkan tanıyacak gerekli düzenlemeleri yaparak gerekli yapıları oluşturacak sermayeyi kullanacaklardır" diye konuştu.

Eroğlu, bunun en iyi örneklerinden bir tanesinin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, uzun yıllar sermayeye duyulan ihtiyacın son on yıldır bu sermayenin Türkiye'deki ihtiyacı karşılaması için kullanacağı kanalların oluşturulmasından dolayı kolaylıkla Türkiye'ye aktığını dile getirdi.

Bu yılın Kıbrıs sorununun 50., çözüm müzakerelerinin de 45. yılı olduğunu dile getiren Eroğlu, ortaya çıkan dinamiklerin aklın yolu olan işbirliğini emrettiğini vurguladı.

"Güney Kıbrıs Rum kesiminin münhasır ekonomik bölge ilan ederek doğalgaz araması ve bir miktar doğal gaz bulması (müzakere) sürece yeni dinamikler eklemiştir" diyen Eroğlu, şunları kaydetti:

"Şu anda bu doğalgaz çıkarılsa bile, satışı ve tüketimi için en ucuz yolun Türkiye kanalı ile mümkün olduğu bilimsel çalışmalarca ispat edilmiştir. Dolayısıyla en ucuz seçenek işbirliğinden geçmektedir. Bunun aksi bir seçenekle maliyetler bu doğal gazın çıkarılmasını bile engelleyebilecek bir sonuç doğurabilir. Bu yüzden biz hak sahibi olduğumuz doğal gaz rezervleri konusunda hep yapıcı ve işbirliğini öngören bir tutum takındık. Ne var ki Kıbrıs Rum Kesimi bütün bu olumlu çabamıza bugüne kadar sırtını dönmüştür."

TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ İLE GÜÇLÜ BİR DEVLET OLMAK İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

KKTC Başbakanı Küçük de, Türkiye'nin desteği ile güçlü bir devlet olmak için tüm güçleriyle çalıştıklarını ifade ederek, sürekli gelişen ve değişen dünyada haksız ambargolar altında olunsa bile KKTC olarak kendi ayakları üzerinde durabilen, halkının refah seviyesini en yüksek noktaya taşımayı hedef alan bu yolda sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir yapının kurulması için gereken adımları atan bir yönetim anlayışı benimsediklerini kaydetti.

Anavatan Türkiye ile Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programını uygulamaya koyduklarını söyleyen Küçük, Ercan Havalimanı ihalesiyle KKTC'ye 5 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı kazandırılacağını kaydetti.

Türkiye'den KKTC gelen turist sayısında 2 kat, üçüncü dünya ülkelerinden gelen turist sayısında ise yüzde 60 artış sağlandığını anlatan Küçük, bu artışla turist sayısının 1 milyona yükseldiğini, turizm gelirlerinin de arttığını söyledi.

Türkiye'den borularla su getirilmesi projesinin KKTC için bir milat olacağını söyleyen Küçük, KKTC'nin suyla buluşmadan önce yapılması gerekenler olduğunun bilincinde olduklarını, gereken çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini kaydetti.

Küçük, altyapı çalışmalarına da ara vermeden devam edileceğini, yol güvenliğinin artırılacağını, Trafik Eylem Planı ile Lefkoşa Çevre Yolu Projesi'nin başlatıldığını sözlerine ekledi.