BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,53
ALTIN 2.382,78
HABER /  GÜNCEL

Hopiler kaybetti, maskeler Paris'te satılacak

ABD'de Arizona'dan Hopi kabilesi kutsal saydığı 70 eski maskenin Paris'te müzayedeye çıkmasını engelleyemedi. Fransız bir yargıç maskelerin açık artırmada satılabileceğine karar verdi.

Abone ol

Paris'te bir mahkeme Arizona'dan bir Amerika yerli kabilesine ait maskelerin, müzayedede satışını engellemeyi reddetti.

Hopi kabilesi ve ona destek veren bir kesim, bu maskelerin satışının kutsal şeylere karşı suç işlenmesi anlamına geldiğini söylüyor.

Hopiler, kendilerinden çalındığını söyledikleri bu 70 eski maskenin, ruhlar tarafından kutsandığına inanıyor.

Müzayedeciler ise maskelerin geçmişte alınıp satıldığını ve tamamiyle meşru bir şekilde edinildiğini söylüyorlar.

Hopi kabilesini temsil eden avukat Pierre Servan-Schreiber Fransız Haber Ajansı AFP'ye artık satışın önünde bir engel kalmadığını söyledi.

Redford'dan destek

Kabileye destek verenlerden biri de kendisini "Hopilerin yakın dostu" olarak tanımlayan ünlü sinema oyuncusu Robert Redford.

Redford, mahkemenin kararından önce yaptığı yazılı açıklamada "Maskeler sadece ve sadece Hopilere aittir. Bunların açık artırmaya çıkarılması vahim ahlaki sonuçlar doğuracak bir suç, kutsal şeylere bir hakarettir. Bu kutsal eşyaların, gerçek sahipleri olan Hopilere iade edilmesini umuyorum" demişti.

Paris'teki davayı da geleneksel toplumların haklarını savunan Survival International adlı bir örgüt açmıştı.

ABD'nin Fransa'daki büyükelçisi Charles Rivkin de tartışmaya katılıp, müzayede ihtimalinin kendisini kaygılandırdığını söylemişti.

Buna karşılık, Neret-Minet Tessier & Sarrou müzayede salonundan Gilles Neret-Minet, mahkemeden satışı durdurma kararı çıkması halinde Fransa'da bir daha "yerli halklara ait sanat eserlerinin" satılmasının mümkün olamayacağını kaydetmişti.