BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,98
ALTIN 2.507,29
HABER /  GÜNCEL

Binali Yıldırım'dan Ankara'ya müjde

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara halkına müjdeyi verdi.

Abone ol

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Ankara’nın mevcut hatları yetmez. Ankara’yı Esenboğa Havalimanı’na bağlamak için başbakandan talimat aldık. Biz, bunun projelerini yapmaya başladık. Önümüzdeki sene o hattın yapımına geçeceğiz." dedi.

Bakan Yıldırım, ASO 1. Sincan OSB 4. Kısım'da gerçekleştirilen metro araçları üretim tesisi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Ankara için güzel bir hizmetin başlangıcı dolayısıyla OSB'de bir araya geldiklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ankara metrolarını tamamlamak yetmez, Ankara'yı Esenboğa'ya bağlamak gerekir" dediğini, bu konuda talimat verdiğini anlatan Bakan Yıldırım, Ankara'da metro hattının Esenboğa Havalimanı'na bağlanması konusunda projelerin yapımı için ihalenin gerçekleştirildiğini, yıl sonuna kadar projelerin biteceğini kaydetti. Yıldırım, "Gelecek sene de o hattın yapımı için harekete geçeceğiz" dedi.

Ankara metrolarının inşaatının hızla sürdüğünü ifade eden Yıldırım, "Ankara metroları bizim için o kadar öncelikli bir konu oldu ki genel müdür yer altından çıkmıyor, evine gidemiyor, işlerini aksatıyor. Çünkü o biliyor ki bu metrolar ya bitecek ya bitecek. Metrolar bitmezse kim bitecek, onu siz biliyorsunuz" diye konuştu.

Lise öğrencisi olduğu yıllarda, siyasetçilerin, seçim propagandalarında, Ankara-İstanbul arasına yapılacak süratli demiryoluyla seyahat süresinin 2,5 saate ineceği vaadinde bulunduklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yıl 1972. Abdülhamit'in tahtta kaldığı süre kadar geçmiş. Ama projede değişen hiçbir şey olmamış. 12 hükümet, 20 bakan değişmiş, Türkiye her seferde Yüksek Hızlı Tren (YHT) hayalini bir başka bahara ertelemiş. Geldik, başladık ve Türkiye'de Ankara-Eskişehir hattını 2009'da devreye alarak, ülkemizi, Avrupa'nın 6., dünyanın 8. YHT işletmeciliğine sahip ülkesi haline getirdik. Sene sonunda Eskişehir-İstanbul etabını bitiriyoruz. 150 yıllık rüyamız Sultan Abdülmecit'ten bize kalan Marmaray Projesi'ni de bitiriyoruz. Böylece Çin ile İngiltere'yi, Pekin ile Londra'yı modern demir ağlarla bağlayacak projeyi hayata geçiriyoruz."

6 BİN KİŞİ BURADAN EKMEK YİYECEK

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin asırlar öncesine dayandığını belirten Yıldırım, İpekyolu kervanlarını iki ülkenin beraber inşa ettiğini, bugünün de ipek demiryolları ağını inşa etme zamanı olduğunu kaydetti

ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in geçen yıl Ağustos ayında kendisini ziyaret ettiğini ve sanayicilerin yapılan işlerin içinde etkin yer almak istediklerini dile getirdiğini anlatan Yıldırım, aradan 1 yıl geçmeden, metro araçlarında yerli katkı payını yüzde 51'e çıkardıklarını ve üretim için tesis kurulduğunu anlattı.

Yıldırım, bugün temeli atılan tesisin sadece Ankara'nın ihtiyacı olan metro araçlarını değil, coğrafyada var olan ve gelecek 10 yılda 75 milyar dolara ulaşması beklenen ihtiyacı gidermede en önemli merkez olacağını söyledi.

Metro inşaatlarının hızla sürdüğünü anlatan ve 324 metro aracının hizmete alınacağını kaydeden Yıldırım, "Kurulacak fabrikanın 324 aracı yapıp yetiştirmesi mümkün değil. Metroyu bu yıl sonu açacağımız için ilk partiyi Çin'den getirecekler. Ondan sonraki partiler de fabrikada yapılmaya başlanacak. Birden bire yüzde 51 olmaz. Başlamadan hiçbir şey olmaz. Her şey dışardan geliyordu. Bu bir adımdır yüzde 30 olacak, yüzde 51 olacak, belki yüzde 70'e, 80'e çıkacak. Bu sanayicilere bağlı" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, fabrikada 350 Ankaralının iş sahibi olacağını, 6 bin kişinin de buradan dolaylı olarak ekmek yiyeceğini söyledi.