BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.420,78
HABER /  GÜNCEL

Aman dövizle borçlanmayın!

Kriz ortalığı kasıp kavuruyor. Bu dönemde dar gelirli ne yapmalı. Üç kuruşunuzdan da olmak istemiyorsanız Merkez Bankası Başkanı'nın uyarısına kulak verin.

Abone ol Kriz dönemlerinde paranızı emniyet almak istiyorsanız, dövizden uzak durun. Bu uyarı Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'dan geldi.

Yılmaz, tasarruflarını değerlendirecek vatandaşlara, öncelikle Türkiye'de oluşacak olan enflasyona bakarak karar vermeleri uyarısını yaptı.
HALKA GÜVEN SATIŞI 
Yılmaz Merkez Bankası'nın
geçen hafta döviz satma
işlemine açıklık getirdi;
"Son yaptığımız piyasaya döviz satışının hedefi, amacı, kurun geldiği seviyeyi beğenmeme değil. Bizim oradaki çıkış noktamız şu; vatandaşın kafasında bir tecrübe var ve kur yukarıya gittiği zaman, acaba işler bozuluyor mu, eski hale mi dönüyoruz gibi bir düşünceye kapılmasın. Vatandaşımızın TL'ye olan güveni devam etsin, vatandaşımız TL'de kalsın.


DÖVİZLE BORÇLANMAYIN

Yılmaz, ''Uyarıyı bir kere daha tekrar etmek istiyorum; döviz geliri olmayanlar başta olmak üzere vatandaşlarımız dövizle borçlanmasınlar. İşlemlerini, tasarruflarını, yatırımlarını TL ile yapsınlar'' dedi.

Kura müdahelinin söz konusu olmadığını dalgalı kur politikası izlendiğini hatırlatan Yılmaz, "Kur seviyesiyle ilgili amacımız, tespitimiz, öngörümüz yok" dedi.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Son dönemde kurun yukarıya gitmesinin ana nedeninin dolar likiditesinin sıkışık olması olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Çünkü güvensizlik var, insanlar, ekonomik ajanlar, bankalar birbirlerine güvenmiyorlar, var olan likiditenin üzerine oturuyorlar. Bunun çözülmesi gerekiyordu ve çözüldü. Eğer sıkışılırsa imkan var bilgisi piyasayı rahatlattı'' dedi. 

BANKALARIN KREDİLERİNİ
GERİ ÇAĞIRDIKLARI SÖYLENTİLERİ


Yılmaz, ekonominin bir bütün olduğu dikkate alındığında bankaların kredileri geri çağırmaları konusunun son derece nazik bir konu olduğunu söyledi.

Yılmaz, ''Dolayısıyla bugün itibariyle münferit olarak krediler çağrılmış olabilir. Fakat bizim elimize bunun yaygın olarak yapıldığı konusunda çeşitli kesimlerden yükselen şikayetler ulaşmış değil'' dedi.

Bugün itibariyle özel sektörün 80 milyar dolar düzeyinde açık pozisyonu bulunduğunu belirten Yılmaz, bunun da 40 milyar dolar kadarının bankaların off shore aracılığıyla verdikleri krediler olduğunu söyledi.

DEUTSCHE BANK'IN İDDİASI

Bir gazetecinin Deutsche Bank'ın ekonomik kriz ortamında sadece Türkiye'nin 90 milyar dolara ihtiyacı olduğu yönündeki raporunun hatırlatılması üzerine Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Bu 90 milyar dolar son derece abartılı bir rakam. Önümüzdeki dönemde bu abartılı olan rakam olmamakla birlikte bir miktar dış finansmana ihtiyacımız var. Dolayısıyla alacağımız kararlar, tedbirler, bu finansmanı sağlamaya yönelik olmalıdır diye düşünüyorum.''