BIST 10.274
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,60
HABER /  EKONOMİ

Altına olan talep yükselecek

Dünya Altın Konseyi Türkiye Ofisi Başkanı Cihan Göksel, altına olan talebin istikrarlı bir şekilde devam ettiğini ve bundan sonraki dönemde de sürmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Abone ol

Ana ofisi Londra'da bulunan Dünya Altın Konseyi'nin kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu, dünyada altın taleplerinin yüksek olduğu Hindistan, Çin, Suuidi Arabistan, Dubai Türkiye ve Amerika gibi ülkelerde ofisleri bulunduğunu bildirdi.

Altın konseyinin altına olan talebi teşvik etmek, bu yönde çalışmalar yapmak için var olduğunu anlatan Göksel, pazara ilişkin derin araştırmalar gerçekleştirdiklerini ve bunu sektör oyuncularıyla paylaştıklarını söyledi.

Altının özellikle son ekonomik kriz döneminde tercih edilir bir yatırım aracı olduğunu anımsatan Göksel, bunun öncelikle altının fiziki değerinden kaynaklı olduğunu anlattı.

Altının yok olmayan bir emtia olduğuna dikkati çeken Göksel, şunları kaydetti:

''Altın aynı zamanda her yerde kullanılabilecek bir emtiadır. Bugünlerde dolar ve avroda yaşanan güven eksikliği altına olan güveni bu dönemde de canlı tuttu ve bundan sonra da altına güven devam edecek. Şu an en risksiz yatırım aracının altın olduğunu söyleyebiliriz. Son 9 yıla bakıldığında altın fiyatlarının gayet istikrarlı bir şekilde ilerlediğini görüyoruz. Gerçekten araştırmalar da gösteriyor ki portföyünüz en ufak oranda bile altın içeriyorsa, bu, yatırımcısına istikrarlı bir şekilde kazanç ve güven sağlıyor. Dünya Altın Konseyi olarak fiyatlara ilişkin bir değerlendirme yapamıyoruz ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; altına olan talep istikrarlı bir şekilde devam ediyor ve edeceğini de öngörüyoruz.''

Altın fiyatlarındaki bu durumun özellikle takı sektöründe bir miktar kaygı yarattığını da hatırlatan Göksel, ''İnsanların alım gücü yükseldikçe bu durumun etkilerin azalacağına inanıyorum'' dedi.

Türkiye'nin, Dünya Altın Konseyi'nin ofisinin bulunduğu ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Göksel, altın konusundaki yerinin çok farklı olduğunu vurguladı.

Cihan Göksel, hem geleneksel hem de işleyiş olarak Türkiye'de birçok ülkeden daha sağlam bir altın alım satım sistemi olduğunu belirterek, Türkiye'nin özellikle altın takı tasarımı konusunda da çoğu ülkenin önünde geldiğini anlattı.

Türkiye'nin bu konuda İtalya ile yarıştığını söyleyen Göksel, ''Tasarımda gerçekten öndeyiz ve bu alanı desteklemeliyiz'' dedi.
Firmaların da tasarıma ilgi gösterdiğini anlatan Göksel, Dünya Altın Konseyi Türkiye ofisi olarak takı tasarımı üzerine önemli kaynak niteliğinde bir kitap hazırladıklarını ve bu kitabı sektör ile paylaştıklarını bildirdi.

Kitabın Arapça ve İngilizce başta olmak üzere çeşitli dillere çevirisinin de yapılacağını ifade eden Göksel, bu konuda Türkiye'nin diğer ofislere önderlik yaptığının altını çizdi.

Göksel, Türkiye ofisinin ayrıca Türkiye altın piyasasına yönelik araştırmalar yaptığını, sektöre ilişkin stratejileri tespit ettiğini belirterek, tasarım ve marka konularında da firmalara destek verdiklerini söyledi.