BIST 10.315
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.407,75
HABER /  EKONOMİ

Ayakkabıcılar derneği kuruldu

Türkiye’nin ayakkabı üretim merkezlerinden Konya’da, ayakkabıcılar meslek dayanışması ve güç birliği yapmak amacıyla dernek kurdu.

Abone ol

Konya Ayakkabıcılar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Deresoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün sorunlarının çözümü, meslek dayanışması ve güç birliği yapmak için 6 ay önce başladıkları dernekleşme çalışmalarını 2 hafta önce tamamlayarak, resmen dernekleştiklerini söyledi.

Bütün sektörlerde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de en büyük sıkıntının pazarlama, markalaşma ve kayıt dışı olduğunu dile getiren Deresoy, ayakkabının emek yoğun bir sektör olduğunu bildirdi.

Türkiye’de kişi başına yıllık 3 çift ayakkabı kullanıldığını ve bunun ülke genelinde yıllık 210 milyon çift ayakkabı anlamına geldiğini vurgulayan Deresoy, şunları kaydetti: "Geçen yıl ülkemizin ayakkabı ithalatı 38 milyon çift, ihracatı ise 40 milyon çift olarak gerçekleşti. Bu demektir ki; Türkiye ürettiği ayakkabıyı kendi tüketebilecek durumda. Konya teknoloji, üretim, sanayileşme olarak İzmir ve İstanbul’dan sonra üçüncü il. Konya’yı bu anlamda Gaziantep, Adana, Hatay takip ediyor. Ayakkabı sektöründe 750 imalatçı firmanın bulunduğu Konya, üretiminin yüzde 80’inini oluşturan erkek ayakkabıda Türkiye lideri. Sektörde kapasite, makine, yerleşim ve kalite olarak ülke üretiminde ilk sıralardayız." Yılda 40 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip olan ve geçen yıl yaklaşık 20 milyon çift ayakkabı üretimi yapılan Konya’da sektör olarak bir çok avantajlarının bulunduğuna dikkati çeken Deresoy, "En büyük avantajımız yan sanayi ve makine üretiminin gelişmiş olması. Sektör, modeli kendisi yapar duruma geldi. Eğitim noktasında da Konya’da lise ve üniversite eğitimi veriliyor. Bunlar Konya’da ayakkabı sektörünü tetikleyici unsurlar" diye konuştu.

ULUSAL MARKALARA FASON ÜRETİMİMİZ, KALİTEMİZİ TESCİLLEDİ

Deresoy, Konya’nın en büyük eksikliğinin ise yurt dışına ürün pazarlayamaması, kendi markasını oluşturamaması olduğunu söyledi.

Ayakkabıda günün modasını, çizgisini Konya’nın takip ettiğini, son yıllarda ulusal belli başlı markaların fason üretimlerini Konya’da yaptırdığına dikkati çeken Deresoy, "Kendi marka isimleriyle yapılan üretim şehrimizden çıkıyor. Konya’nın en büyük eksikliği kendini ifade edememe, uluslararası standartlarda anlatamama, sunum yapamama ve reklam eksikliği geliyor. Bu amaçla derneğimizi kurduk. Bu sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bunları da dernek birlikteliği çatısı altında yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

SEKTÖR KAPASİTESİNİN YÜZDE 30 İLE 50 ARASINDA ÜRETİM YAPIYOR

Son yıllarda Konya gibi diğer önemli ayakkabı üretim merkezleri İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Adana’da da toplam kapasitenin yüzde 30 ile 50 arasında kullanıldığını söyleyen Deresoy, bu süreçten çıkış için dernek olarak faaliyetlerine hız vereceklerini vurguladı.

Sektörün sorunlarını aşmak için eğitim çalışmaları başlattıklarını söyleyen Deresoy, Konya Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ayakkabıcılar Odası ile işbirliği içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.