BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,86
HABER /  EKONOMİ

Altın tarihi rekora gidiyor! Bu fiyatlardan altın alınır mı satılır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gram altın fiyatları düzenli olarak artmaya başladı. Gram altın 540 lira olan tarihi zirvesine çok yaklaştı. Gram altının dolardaki yükseliş ve altının ons fiyatındaki yükselişten güç aldığı görülüyor. Uzmanlar uyarıyor. Bu dönemde altın alınır mı satılır mı? Altan fiyatları kaç lira olacak? İşte piyasada son durum ve tahminler...

Abone ol

Altın fiyatları baş döndürmeye başladı. Mart ayının ortalarından bu yana hareketlenmeye başlayan altında ivme son günlerde hızlandı. Ons altın fiyatlarındaki yükselişin de desteklediği gram altında tarihi zirve olan 540.6 lira seviyesine sadece 13.9 lira kaldı.

Ons altın 1900 doların üzerinde

Ons altın fiyatları küresel çaptaki hareketlerden etkileniyor. Son dönemde ise ABD 10 yıllık tahvil faizine göre yön tayin etmeye çalışan ons altın 1900 dolar direncini aşarak tutunmaya çalışıyor. ABD tahvil faizi ise yüzde 1.54 seviyesinde bulunuyor. Ons altın güne 1903 dolardan başlarken en düşük 1902 dolar, en yüksek de 1910 dolar seviyesini görmüş oldu. 

Gram altın her gün güç kazanıyor

Bir süredir yatırımcısını üzen ve düşüş grafiği sergileyen gram altın kısa sürede güçlü yükseliş gerçekleştirdi. 22 Mart'tan bu yana sürekli yükseliş trendini izleyen gram altın 2 ayda yaklaşık yüzde 25 kazanç sağlamış oldu. Güne 524 liradan başlayan gram altın en yüksek 526 lira seviyesine ulaşmış oldu. Çeyrek altın fiyatları da serbest piyasada 870 lira seviyesinden işlem görüyor.

Küçük geri çekilmeler alım fırsatı veriyor

Teknik Uzman Tunç Şatıroğlu, "Altın fiyatlarında küçük geri çekilmeler alım fırsatı sunuyor" deyip yükselişin süreceğini söyledi. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş ise, dolar ve onstaki yükseliş nedeniyle gram altında beklediği gerilemenin yaşanmayacağını belirtip, yaz ayları için gram altının 600 liraya yükseleceğini söyledi. 

Serbest piyasada altın fiyatları...

Gram altın: 525 lira...
Çeyrek Altın: 859 lira
Cumhuriyet Altını: 3.418,13 lira
Yarım Altın: 1.714,31 lira
Ziynet altın: 3.418,13 lira
Ata Altın: 3.530 lira
14 ayar bilezik: 342,42 lira 
22 ayar bilezik: 501,96 lira

Cuma gününe dikkat!

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Yeni haftada oldukça kritik gelişmeler bulunuyor. Özellikle ABD ve yurtiçi kaynaklı gelişmelerin eşliğinde oynaklığın artacağı bir haftanın içinde bulunduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu doğrultuda küresel ölçekte ön plana çıkan en önemli gelişme Cuma günü ABD açıklanacak olan Mayıs ayı istihdam verileri olacak. Geçen hafta FED’in 27-28 Nisan tarihli FOMC toplantısının tutanaklarını yayınladı. FED üyelerin varlık alım miktarında azaltmaya gidilmesine yönelik tartışmaların başlaması gerektiğini dile getirdi. Dolayısıyla ekonomi çevrelerinde ABD’de istihdam ve enflasyona yönelik veriler çok daha önemli bir noktaya geldi. Enflasyon dataları oldukça kuvvetli gelmesinin yanında istihdam verileri beklendiği ölçüde kuvvetle değil. Örneğin Nisan TDI verisi 1 milyon beklenirken yalnızca 266 bin olarak gerçekleşmişti. FED'in açıklayacağı Mayıs ayı verisi kritik. Piyasa beklentisi 650 bin kişiye istihdam oluşturulacağı ve işsizlik oranının %5.9’a gerileyeceği yönünde. Beklenti üzeri veri, FED’in gevşek politikasının hızla sıkılaştırmaya doğru evrilmesinin önünü açacağı izlenimini kuvvetlendirecektir. Dolayısıyla TDI veri seti haftanın en önemli gündem maddesi olarak takip edilecektir. Geçen hafta ABD’de ilk kapsamlı bütçe teklifi ABD kongresine sunuldu. Bu konuda yaşanacak gelişmelerin piyasaları kesin olarak etkileme gücünü sahip olduğunu biliyoruz.

TCMB Perşembe günü açıklayacak

Yurt içerisinde ise hafta genelinde kritik gelişmeler yaşanacak. Haftanın ilk işlem günü birinci çeyrek büyüme verisi açıklanıyor. Beklenti %6.7 oranında büyüme şeklinde. Yalnız Çarşamba günü TCMB yatırımcı toplantısı ve özellikle de Perşembe açıklanacak Mayıs ayı enflasyon verileri bir hayli önemli… Her iki gelişme de para politikasının seyrine yönelik sinyal sunabilir.