BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları FED sonrası da hız kesmedi!

Altın fiyatları FED açıklamaları sonrasını yükselişini 2. güne taşıdı. Altın fiyatları yükselişini sürdürecek mi? İşte altın fiyatlarında son durum!

Abone ol

Altın Londra'da, Fed'in dün aylık varlık alım miktarını sürpriz bir şekilde azaltmaktan kaçınmasının metale talebi artırmasının etkisi ile yükselişini ikinci güne taşıdı. Platin, gümüş ve paladyum değer kazandı.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dün iki gün süren toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, varlık alımlarının hızında ayarlamaya gitmeden önce, iyileşmenin sürdürülebilir olduğunu görmek için daha fazla işaret beklemeye karar verdi. Nisan ayında ayı piyasasına giren altın bu yıl, 12 yıl üst üste kazanç gösterdikten sonra, yatırımcıların, Fed'in ekonomideki iyileşme ile birlikte varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ve enflasyonun düşük kalmasına bağlı olarak, exchange traded fonları (ETF) yoluyla rekor miktarda altın satması sonucu yüzde 19 düştü. Altın dün, ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi Standard & Poor's 500'ün (S&P 500) rekor seviyeye çıkması ile birlikte ralli yaptı.

Londra'da VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, "Altın fiyatları, yatırımcıların Fed'in inatçı genişlemeci duruşundan memnun kalmaları ile birlikte, emtia ve hisse senedi piyasalarındaki risk alma rallisine katıldı," dedi ve "Rallinin daha uzun bir süre devam etmesi için, fiziki akışların piyasaya girdiğinin işaretlerini görmek durumundayız" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın 1,375.81 dolar ile 10 Eylül'den bu yana en yükseği görmesinin ardından, Londra'da yüzde 0.3 yükselerek yerel saat ile 17:12'de ons başına 1,368.01 dolar oldu. Altın dün yüzde 4.1 ile 1 Haziran 2012'den bu yana en hızlı sıçramasını gerçekleştirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 4.6 yükselerek ons başına 1,367.70 dolara çıktı ve 2009'dan bu yana en büyük günlük sıçramayı kaydetti. Kontrat dün Fed'in açıklaması öncesinde yüzde 0.1 düşüşle kapanmıştı.

Goldman Sachs Group Inc., Fed'in kararının, altın fiyatlarını, kısa vadede yukarı yöne eğilim göstermesi ile birlikte, risklerle karşı karşıya bıraktığını kaydetti. Goldman analistleri Damien Courvalin ve Jeffrey Currie, dünkü bilgilendirme notunda, Banka'nın, fiyatların, ABD ekonomisindeki büyüme ve daha az parasal genişleme ile birlikte, 2014 yılına girerken düşüşüne yeniden başlayacağı yolundaki tahminini tekrarladı.

Analistler, Fed politika yapıcılarının dünkü toplantıda aylık varlık alımlarını ne kadar azaltacağı konusunda bölünmüş durumdaydı. Bloomberg'in Fed kararı öncesi düzenlediği ankete katılan 64 ekonomistin 33'ü, Fed'in Hazine tahvil alımlarını 5 milyar dolar ya da daha az düşürmesini beklerken, 31 ekonomist, 10 milyar dolar ya da daha fazla bir azaltım bekliyordu. Fed, dünkü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ekonomide iyileşmenin sürdüğüne ilişkin daha fazla işaret görmeleri gerektiğini kaydetti ve faiz oranlarındaki artışların büyümeyi olumsuz etkileme tehdidi konusunda uyarıda bulundu.

Altın, 6 Eylül 2011'de ons başına 1,921.15 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde, Fed'in finans sistemine varlık alımları yoluyla 2 trilyon doların üzerinde para pompalamasının etkisi ile yüzde 70 değer kazandı. Fiyatlar 15 Nisan'da, iki günlük sürede, yüzde 14 ile 1983'ten bu yana en hızlı düşüşünü kaydetmesinin ardından, düşük fiyatların, ABD'den Çin'e, sikke ve mücevher altın talebini güçlendirmesi sonucu sıçrama yaptı.

Spot gümüş dün yüzde 5.6 yükseldikten sonra, yüzde 1.1 yükselerek ons başına 23.2225 dolara ulaştı.

Spot platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,468.85 dolara gelirken, palladyum da yüzde 2.2 artışla ons başına 734.10 dolar oldu.