BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.441,79
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu Sarıgül'e böyle seslendi

Sarıgül'ün İstanbul'dan CHP'ye adaylığı konusunda merak edilenleri Kılıçdaroğlu cevapladı.

Abone ol

Kılıçdaroğlu, CHP'ye katılması için yol gösterdiği Sarıgül'e böyle çağrıda bulundu: Başvuru dilekçeni hazırla.

 CHP lideri Kılıçdaroğlu, Milliyet'te Serpil Çevikcan'ın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün CHP’ye dönebilmesi için tüzük gereği partiye başvurması gerektiğinin altını çizdi. İşte o röportajdan bir bölüm:

Yerel seçimlerde Ankara, İstanbul ve İzmir için iddialı mısınız?

- Evet, alabileceğimize inancımız tam. Bence önemli olan şu: Ankara, İstanbul ve İzmir’in CHP tarafından yönetilmesi Türkiye’nin çağdaşlaşması, kent kültürünün yerleşmesi ve kentlerin sorunlarının çözülmesi açısından çok önemli. Aydınlık ve medeni kentler olması açısından çok önemli. Sandığa giderken her yurttaşın bunu düşünerek gitmesi lazım.

 Ankara için kadın aday mı düşünüyorsunuz?

- Niçin olmasın? Birçok isim geçiyor kamuoyunda ancak söylemek için henüz çok erken. Şu anda alt çalışmalar yapılıyor. YSK’nın takvimi ortaya çıktıktan sonra netleşmiş olacak.

 Sarıgül ismi üzerindeki tartışmalar bir türlü sona ermiyor. Sarıgül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayınız mı? Ve Sarıgül’ün partiye dönüş formülü netleşti mi?

-Sarıgül partimizin üyesi olmadığı için ilk soruya yanıt verme şansım yok. İkinci konuya gelince; partiden ihraç edilmiş bir arkadaşımızın tekrar partiye dönmesinin yolu tüzükte belirlenmiştir. Hem hukuku hem hukukun üstünlüğünü savunup hem de, ‘tüzüğü görmezden gelirim’ demek doğru değil. Herhangi bir üye gidip yargıya başvursa kararları bozar. O nedenle partiye başvurması gerekiyor. Parti Meclisi’nden geçmesi gerekiyor, partimize bu yolla üye olması gerekiyor.

 Tüzük, Genel Başkan olarak size ayrıca bir yetki vermiyor mu?

- Hayır, öyle bir yetkim yok.

 O zaman tek yolu üye olmak için dilekçesini vermesi ve bunun PM’de kabul edilmesi mi?

- Evet. Sayın Fikri Sağlar’da böyle oldu, sayın Celal Doğan’da böyle oldu. Ondan önce başka isimlerde de böyle oldu. Bundan sonra da öyle olacak. Bir dilekçe ile üyelik için başvuracak. ‘Ben partiye yeniden üye olmak istiyorum’ diye. Onun üzerine biz o dilekçeyi alıp Parti Meclisi’ne götürüyoruz. Gizli oylama yapıyoruz.

 Kamuoyuna yansıyan bazı anketlerde Sarıgül’ün aday olması halinde İstanbul’da Ak Parti ile CHP’nin oy farkının yüzde 1.5’a kadar düştüğü görülüyor.

- Bize böyle sunulmuş bir anket yok ama söylediğiniz anketleri biz de okuyoruz ve değerlendiriyoruz. Yani bir siyasetçinin İstanbul siyasetiyle ilgili bir anketi görmezden gelmesi doğru olmaz. Ona bakacağız.

SİYASİ GELECEĞİ BELİRLER

 Yerel seçimde CHP’nin elde edeceği sonucu, genel başkanlığınız ve politik kariyeriniz açısından bir belirleyici olarak görüyor musunuz?

- Her seçim, her siyasetçi için belirleyicidir. Siyasi geleceği için belirleyicidir.

 Bazı il ve ilçelerde HDP ya da sol blok ile ortak aday gösterilmesi düşünceniz var mı?

- Bizim planlarımızda böyle bir şey yok. Gazetelerden okuyoruz.

 “Cumhurbaşkanı adayımız kadın olacak ve parti dışından olacak” sözleriniz tartışma yarattı.

- ‘Adayımız kadın olacak’ demedim, ‘olabilir’ dedim. Parti dışından meselesine gelince, bana bir takım isimler verdiler. Ama o günün koşullarına bakmamız lazım. Bugünkü koşullarla gelecekteki siyaseti belirlememiz çok zor.