BIST 9.974
DOLAR 32,41
EURO 34,82
ALTIN 2.433,37
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de savaş 'çıkmaza girdi'

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, ülkedeki içsavaşın iki tarafın da kazanamayacağı bir çıkmaz noktasına geldiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de BM Güvenlik Konseyini Suriye'nin kimyasal silahları konusunda hareket geçmeye çağırdı.

Abone ol

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, ülkedeki içsavaşın iki tarafın da kazanamayacağı bir çıkmaz noktasına geldiğini söyledi.

Cemil Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Cenevre'de yapılan barış görüşmelerinde Şam yönetiminin uluslararası gözlemcilerin denetleyeceği bir ateşkes çağrısında bulunacağını belirtti.

Bu arada ABD de, BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'nin kimyasal silahları konusunda harekete geçmesini istedi.

Dışişleri Bakanı John Kerry, konseye gelecek haftaki toplantısında 'bağlayıcı karar alma' çağrısında bulundu.

Suriye Başbakan Yardımcısı Cemil Guardian'a açıklamalarında Mart 2011'de başlayan içsavaş nedeniyle Suriye ekonomisinin feci kayıplara uğradığını belirtti.

'Ateşkes önerisi'

Cemil 'Ne silahlı muhalefetin, ne de rejimin bir diğer tarafı yenebilecek gücü var. Bu güç dengesi bir süre daha değişmeyecek' dedi.

Cemil ayrıca, hükümet adına konuştuğunda ısrar etti.

Kadri Cemil, uzun süredir ertelenen Cenevre barış görüşmelerinin yeniden gündeme gelmesi halinde, hükümetin tarafsız ya da dost ülkelerin askerleri tarafından denetlenecek bir ateşkes önereceğini belirtti.

Cemil böylece dışarıdan müdahalenin olmadığı barışçıl bir siyasi sürecin önünün açılacağını kaydetti.

Cemil, 'Nereden bakılırsa bakılsın, rejimin geçmişteki hali sona erdi. İlerici reformlarımızı gerçekleştirmemiz için Batı'nın ve Suriye'ye müdahil olan herkesin omuzlarımızdan inmesi gerek' diye konuştu.

BBC Muhabiri Jim Muir, hükümetten gelen reform ve demokrasi sözlerine derin bir şüpheyle bakan muhalefetin Cemil'in önerilerini reddedeceğini belirtiyor.

Muhabirimiz ayrıca, Cemil'in başta rejim karşıtı eylemlere katılan Komünist Parti'nin eski bir üyesi olduğunu ve sadık bir Baas Partili olmadığını kaydediyor.

Kerry: BM harekete geçmeli

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Birleşmiş Milletler raporunun 21 Ağustos'ta düzenlenen kimyasal silah saldırısından rejim güçlerinin sorumlu olduğunu 'kati bir şekilde' ortaya koyduğunu söyledi.

Kerry, gelecek hafta New York'ta başlayacak yıllık genel kurul toplantıları sırasında BM Güvenlik Konseyi'nin de harekete geçmeye istekli olması gerektiğini belirtti.

Kerry 'Şimdi sınav geliyor. Güvenlik Konseyi gelecek hafta harekete geçmeye hazırlanmalı. Dünyanın Suriye'nin kimyasal silahlarından kurtulabilmesi için uluslararası toplumun ayağa kalkıp, en güçlü ifadelerle uygulanabilir adımların öneminden bahsetmesi hayati önem taşıyor' dedi.

Kerry Suriye'nin kimyasal silahlarının barışçıl yollarla tasfiye edilmesinin mümkün olduğunu, ancak BM'nin Cenevre'de varılan anlaşma uyarında hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

John Kerry, 'Güvenlik Konseyi'nin kuruluş değerleri uyarınca bu amaca ulaşılması adına mümkün olan en güçlü mekanizmayı kuran bağlayıcı bir karar aldığını görmemiz için yardımına ihtiyacımız var' dedi.

Uzmanlar, silahsızlanma planının en büyük sınavını Suriye'nin kimyasal silah stokunun listesini sunması için verilen son süre olan Cumartesi günü geçireceğini belirtiyor.

Daha önce Rusya lideri Vladimir Putin Suriye'nin ABD'yle vardıkları anlaşma uyarınca Suriye'nin kimyasal silahlarının yok edilebileceğine inandığını, ancak yüzde 100 emin olmadığını söylemişti.