BIST 9.706
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.443,93
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları daha ne kadar yükselir?

Fed’in 2014'e kadar varlık alımlarını sürdüreceği beklentisiyle altın fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği tahmin ediliyor.

Abone ol

CNBC anketine katılan ekonomistler, altının ons fiyatında yükselişin devam edeceğine işaret etti.

Ankete katılan ekonomistler, piyasalarda ABD Merkez Bankası Fed’in 2014 ortalarına kadar aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını sürdüreceği beklentisinin olduğunu, bunun da değerli metalin ons fiyatını desteklediğini dile getirdi. Ekonomistler altının ons fiyatının 1400 dolara yaklaşacağını ancak aşamayacağını öngördü.

ABD DESTEKLEDİ

Fanvestments şirketinin analistlerinden Matt Fanning, “ Dolar ın değer kaybetmesi, devam eden nicesel genişleme ve borsaların rekor seviyeleri, teknik olarak altını destekleyen faktörler. Bir süre teknik olarak 1333 dolar seviyesi dirençti daha sonra aşıldı” dedi. Altının onsu geçen hafta yüzde 1,7 değerlendi. Altında ABD’nin merakla beklenen istihdam rakamlarının beklentilerin altında kalmasının etkisi oldu. Değerli metalin onsu şu anda 1350 dolardan işlem görüyor.

FED BEKLENİYOR

ABD Merkez Bankası Fed'in bu hafta iki gün sürecek toplantılarında varlık alımlarıyla ilgili yeni açıklamalar yapılması bekleniyor. Piyasalarda, ABD ekonomisinden gelen son verilerin beklentilerin altında kalmasından dolayı, Fed’in varlık alımlarına Mart 2014’e kadar devam etmesi bekleniyor.

ORTAM ALTINI DESTEKLEYECEK

Lear Capital şirketinin analistlerinden Scott Carter, “Bu yıl geri çekilme gündemden düştü. 2014’ün sonlarına doğru varlık alımlarında azalma ya da alımlarının durdurulması zor gibi görünüyor. Bu da altında fiyat artışını destekleyecektir” diye konuştu.

HİNDİSTAN ETKİSİ

Altının değerlenmesinde doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve Hindistan’da başlayacak festival ve düğün sezonunun fiziki alımları artırmasının da etkisi büyük. Uzmanlar dünyanın en büyük altın alıcılarından olan Hindistan’ın bu dönemde çok fazla harcama yaptığına dikkat çekiyor. Societe General ekonomistleri, Hindistan etkisiyle altında Kasım ayında yüzde 3,5’lik bir değerlenmenin yaşanabileceğine işaret etti.

ALTIN PİYASASINDA KAPANIŞ RAKAMLARI

Saat 13.16 itibariyle uluslararası piyasalarda altının onsu 1.350,40 dolardan işlem gördü.

Borsa istanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 13 Mayıs 2012 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin getirisi saat 13.17 itibariyle basit getirisi yüzde 7,43, bileşik getirisi yüzde 7,57 seviyelerinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul Kesin Alım Satım Pazarında işlem hacmi 379 milyon 303 bin 578,45 lira olarak belirlendi.

ekran-resmi-2013-10-28,-15.21.20.png