BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.512,01
HABER /  DÜNYA

İktidar partisi büyük oy kaybı yaşadı

Arjantin’de dün gerçekleştirilen ara seçimler muhalefet partilerinin başarısıyla sonuçlanırken Devlet Başkanı Kirchner’in liderliğindeki ikt...

Abone ol

Arjantin’de dün gerçekleştirilen ara seçimler muhalefet partilerinin başarısıyla sonuçlanırken Devlet Başkanı Kirchner’in liderliğindeki iktidar partisi büyük oy kaybı yaşadı.
Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner’in partisi Frente para la Victoria (FPV) geçerli oyların yüzde 32,16’sını elde ederken, büyük oranlarda oy kaybı yaşadığı görüldü. FPV, bir önceki seçimlerde yüzde 54,1 oranında oy alarak ülke genelinde önemli başarı elde etmişti. FPV’nin Buenos Aires eyaletinde Meclis için gösterdiği aday da muhalefet partisi lideri Sergio Massa karşısında ağır bir yenilgi aldı. Bu sonuçlara göre, FPV’den ayrılan siyasetçilerin kurduğu, Massa önderliğindeki ‘Yenilikçiler’ 2015’te yapılacak başkanlık seçimleri için güçlü bir alternatif olarak ortaya çıktı. Massa önderliğindeki muhalefet partisi, 24 eyaletin büyük bölümünde seçimi önde tamamladı.
Siyasi gözlemciler, yaklaşık 30,6 milyon seçmenin oy kullandığı ara seçimlerin, iktidar partisinin Meclis ve Senato’daki durumunu sıkıntıya soktuğunu, bu durumun başkanlık seçimlerini de etkileyebileceği değerlendirmesinde bulundu.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden La Nacion, “Ülke değişim için oy kullandı”, Clarin ise “Massa süpürdü ve yeni bir siyasi etap başlattı” manşetleriyle okuyucularıyla buluştu.
Geçirdiği beyin ameliyatı nedeniyle, doktorlarının, "aralıksız dinlenme" tavsiye ettiği Kirchner’in oy kullanamadığı bildirildi. 2011’deki seçimlerde oyların yüzde 54’ünü alarak başkan seçilen Kirchner, anayasa gereği üçüncü kez aday olamayacak.
(İHA)