BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Törende bayrak krizi

Adana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen çelenk koyma töreninde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile Adana Büyükşehir B...

Abone ol

Adana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen çelenk koyma töreninde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz arasında bayrak krizi yaşandı. Vali Coş, dağıttırdığı bayrak ve rozetlerin altına kendi adını yazdıran Aldırmaz’a tepki gösterdi.
Adana Valiliği’nin organizasyonuyla Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu öncesi "Zihni Aldırmaz Büyükşehir Belediye Başkanı" yazılı rozet ve bayraklar dağıtılması Vali Hüseyin Avni Coş’un tepkisine neden oldu.
Törende Aldırmaz’ın dağıttığı Türk bayrağı ve Türk bayrağı rozetinin altına kendi adını yazdırmasının doğru olmadığını söyleyen Coş, Aldırmaz ile tartıştı. Coş, "Büyükşehir Belediyesi bayrak dağıtamaz mı?" diyerek karşı tepki koyan Aldırmaz’a, “O zaman Büyükşehir Belediyesi yaz Zihni Aldırmaz yazamazsın altına” diyerek cevap verdi. Bunun üzerine Aldırmaz, “Rozet dağıtmama kimse de mani olamaz valiysen valiliğini bil” dedi.
Çelenk töreni tartışmadan sonra İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla devam etti. Törenden sonra Aldırmaz alanı terk etti. Tören alanında basın mensuplarının görüntü alabilmesi için elinde Türk bayrağını tutan öğrenciye tepki gösteren Coş, “Yolumuzun üstünde şov yapmayın” dedi.
Vali Coş tören alanında öğrencilere ve basın mensuplarına bayrak dağıttı. Bayrak dağıtımı sırasında Coş, bayrağı yere düşüren korumasına tepki gösterdi.
Bayrak dağıtımından sonra açıklama yapan Coş, “Bu törenlerde hangi faaliyetlere yer verileceği yönetmelikte ve kutlama komitesi kararlarında belirlenmiştir. Kutlama komitesinde onay almayan hiçbir faaliyetin yapılması mümkün değildir. Bildiğiniz gibi bir seçim atmosferine girdik. Yaklaşan mahalli idare seçimleri dolayısıyla aday adayları kendilerini tanıtmak kendi isimlerini vatandaşa duyurmak için her vesileyi her fırsatı kullanmaktadırlar. Ama bunların yeri Cumhuriyet Bayramı törenleri yeri değildir. Bugün yine Büyükşehir Belediye Başkanvekilliğini yürüten Zihni Aldırmaz’ın kendi reklamını yaptığı için kutlama komitesine bilgi vermeden kendi ismini ve reklamını yapmak için Türk bayrağını kullanmak suretiyle bir çalışma içerisine girdiği görülerek arkadaşlarımız tarafından bu çalışma engellenmiş, tören sonrasında yapılması istenilmiştir. Ancak bunun kendisi tarafından bayrağın dağıtılmasının engellenmesi şeklinde alakası olmayan bir yere sürüklemek ve istismar ettirmek istendiği üzüntü ile müsaade edilmiştir. Biz bayrak dağıtımına engel olmayız aksine destek veririz. Ancak bu şekilde bir ufacık Türk Bayrağı rozeti altında Zihni Aldırmaz Büyükşehir Belediye Başkanı diye başkan vekili de demiyor dikkat ederseniz. Bir kişisel reklam yapmaya yönelik ve muhtemeldir ki yaklaşan seçimlerde adaylık çabasını desteklemeye yönelik bir çalışmayı resmi törenlerde yapması üzüntü vericidir. Böyle bir fırsatçılık Cumhuriyet’in temel değerleri ile de yakışmaz. Bundan dolayı susup tören bitiminden sonra bu faaliyeti yapması gerekirse dağıtabilir” diye konuştu.

ALDIRMAZ: “ŞANLI BAYRAĞIMIZI TAŞIMAYA VE TAŞITMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen Çelenk Koyma Töreni’nde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile arasında geçen tartışma ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Cumhuriyet ve Bayrak bu topraklar için ayrılmaz bir bütündür. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. Yıldönümünde en anlamlı armağanın, rengini bu topraklar için kanını dökmüş aziz şehitlerimizden alan şanlı bayrağımız olacağı kanaatiyle hazırlanan Ay-yıldızlı rozetleri tören alanında bulunan protokol mensuplarına ve vatandaşlarımıza dağıtmak istedik. Ancak maalesef, şimdiye kadar gerek uygulamaları, gerekse söylemleriyle her fırsatta Adana Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alan Adana Valisi, ‘Bayrak dağıtımı’ gibi tüm mülahazaların üzerinde ulvi bir gaye taşıyan bu girişimimizi engellemek istemiş, birlik ve beraberliğimizin zirvesini yaşadığımız bu güzel günü gölgelemiştir. Bu topraklarda bayrak en geçerli ve muteber simgedir. Hangi ırktan, dinden, mezhepten olursa olsun, tüm yurttaşlarımızın gönlünde bayrağımızın ayrı bir yeri vardır. Ay-yıldızlı bayrağımız, Cumhuriyet’in simgesi, bağımsızlığımızın sembolü ve milletimizin namusudur. Bundan evvel olduğu gibi bundan sonra da, her şeyi ile milletimizin gönlünde müstesna bir yeri olan bayrağımızı, her yerde taşımaya ve taşıtmaya devam edeceğiz.”
(İHA)