BIST 9.885
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.459,35
HABER /  SEÇİM

Altan Tan'dan bomba seçim yorumları!

Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birini geride bıraktı. HDP barajı aşacak mı sorusu dün gece yanıt buldu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan seçim sonucu internethaber.com'dan Nesrin Yılmaz'a değerlendirdi.

ANLAMAMAKTA ISRAR ETTİLER

Birincisi, Türkiye AK Parti'ye ve Tayyip Erdoğan'a bir ders verdi. İkincisi; Türkiye'nin içineki bu yüksek gerilimin, dışındaki savaş atmosferinin sürdürülemez olduğunu söylüyorduk ama malesef Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu anlamamakta ısrar ediyorlardı, halk bunu anladı.

BÜTÜN TÜRKİYE KAZANDI 

Üçüncüsü; Bugünden itibaren tansiyonu daha düşük, konuşulabilir, anlaşılabilir bir Türkiye oluştu, aslında bütün Türkiye kazandı.

ÇARELER TÜKENMEZ 

Çok meşhur bir laf var, demokrasilerde çareler tükenmez, su akar yolunu bulur. HDP'nin ilkeleri, proğramı, beklentiler belli, bu da çok karmaşık ve anlaşılmaz değil. Demokratik bir Türkiye. Kürt sorununu, Alevi meselesini, emek sorununu, kadın, çevre sorununu doğru düzgün üretip, hakça, adilce dağıtabilme sorununu, kimlerle çözebilirse ve ne yapabilirse bu yolda devam edecek. Eğer parlamento içinde bu yola giren olmazsa bu saatten sonra da zaten HDP Türkiye'nin gerçek ana muhalefet partisidir.

DAVUTOĞLU AĞLAYARAK ACIMADI Kİ DİYE FERYAT EDİYORDU 

Her ne kadar acımadı, bir şey olmadı diyorlarsa da, hala ders çıkarmamış şekilde havalarda gezseler de seçimin kaybedeninin AKP olduğu kesin. Aslında birinci kaybedeni Recep Tayyip Eroğan'dır, ikinci kaybedeni ise otobüsün üzerinde ağlayarak acımadı diye feryat eden Ahmet Davutoğlu'dur. üçüncüsü ise CHP'dir, o da Türkiuye'nin önüne umut olabilecek yeni bir proğram, yeni bir kadro ortaya koyamamıştır ve 2011 seçiminin gerisine düşmüştür. Kaybedenler kesin.

SEÇİMİN KAZANANI HDP 

Seçimin kazananı da HDP, o da çok açık ortada.

CHP'den gelen emanet oyları sorduğumuz Altan Tan şunları söyledi:

DİNDAR MÜSLÜMAN KÜRTLER TAYYİP ERDOĞAN'I TERK ETTİ 

CHP'den bize 1-2 puan emanet oy gelmiş olabilir, sandık sandık bütün Türkiye incelendiği vakit bize nereden oy geldiği belli olacak. 1,5 puanı CHP geri almış olsa yine de seçimi kazanmış olmuyor. Bize gelen asıl oy AKP'li dindar Kürtlerden geldi, bu çok açık. 2007 senesinde Diyarbakır'da AKP ile bizim aramızdaki oy farkı 10 bin iken bu seçimde 520 bine çıktı. Dindar Müslüman Kürt Tayyip Erdoğan'ı terk etti. Seçimin esas çıkarılması gereken birinci sonucu budur.