BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.446,83
HABER /  GÜNCEL

Almanya'dan Yunanistan uyarısı

Almanya Maliye Bakanı'na göre, vaadedilen yardım kısa süre içinde verilmezse, Yunanistan borçlarını ödeyemez hale düşebilir.

Abone ol

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble Yunanistan'a yönelik şu anki kurtarna paketinin yetersiz olduğunu söyledi.

Alman bakan Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye 6 Haziran günü gönderdiği mektupta yeni bir yardım paketine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Alman bakana göre, vaadedilen yardım kısa süre içinde verilmezse, Yunanistan'ın borçlarını ödeyemez hale düşmesi riski ciddi düzeyde.

Schaeuble yeni yardım paketinin yükünün geniş halk kesimleriyle özel yatırımcılar arasında paylaştırılması gerektiğini de kaydetti.

AB ve IMF yetkilileri, Yunanistan'a verilen 110 milyar euroluk kurtarma paketinin sıradaki kısmının büyük olasılıkla Temmuz ayında ödeneceğini söylüyor.

Henüz miktarı belli olmayan yeni paketin ise, Yunanistan'ın önümüzdeki iki yılki borçlanma ihtiyacını kapatacağı yolunda haberler bulunuyor.

Yunanistan'ın AB üyesi ülkelerle yaptığı toplantıda, yeni bir kurtarma paketi üzerine 'prensipte anlaştığı' bildirildi.

Yeni 3 yıllık plan, Yunanistan'ın AB ve IMF ile olan mevcut 110 milyar euroluk kurtarma planının yerini alacak.

Yeni kurtarma paketinin boyutları açıklanmadıysa da, paketin, Yunanistan'ın bu ve gelecek yılki kredi ihtiyaçlarını karşılayacak boyutta olduğu belirtiliyor.

Buna karşılık olarak, Yunanistan'a, kimi borçlarında bazı indirimlere gidilmesi önerilecek.

Kemer sıkma ve özelleştirme isteniyor

Euro bölgesi ülkelerin maliye bakanlarına başkanlık eden Jean-Claude Junker, yeni kurtarma paketinin serbest bırakılmasının, Atina'nın kamu sektöründe daha fazla kemer sıkmasına bağlı olduğunu vurguluyor.

Bu çerçevede özelleştirmelerin hızlandırması da isteniyor.

Özelleştirme programıyla 2015'in sonuna dek 50 milyar euro elde edilmesi hedefleniyor.

Yunanistan'ın, uygulayacağı kemer sıkma önlemleriyle, 6,4 milyar euro daha tasarruf sağlamayı ve nihayet 50 milyar euroluk özelleştirme programını başlatmayı hedeflemesi öngörülüyor.

Papandreu hükümeti, 110 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığı sıkı kemer sıkma önlemlerini uygulamaya sokmak zorunda kalmıştı.

Ancak ekonomik planlar dev protestoları da beraberinde getirdi.

Son eylemler, geçen ay gençler arasındaki işsizliğin rekor seviyelere ulaştığı İspanya'daki dev ölçekli oturma eylemlerinden ilham alarak düzenlendi.

Başbakan Papandreu'nun kabineye sunduğu yeni kemer sıkma önlemleri, sadece bu yıl içinde 6,4 milyar euro ek tasarruf yapılmasını öngörüyor.

Yeni bir kurtarma paketinin ise Euro bölgesi maliye bakanlarınca onaylanması şart.

Avrupalı bakanların 19 ve 20 Haziran tarihlerinde toplanmaları bekleniyor.

Yunanistan için hazırlanan planın son halini aldıktan sonra 20 Haziran'da yapılacak Euro bölgesi maliye bakanları toplantısında imzalanması gerekiyor.

IMF ve Avrupa Merkez Bankasının da, yeni kurtarma paketini uygun bulmaları gerekiyor.

Almanya Maliye Bakanı Yunanistan'a yeni yardım paketi üzerinde uzlaömaya varılacağına emin olduğunu söylüyor.