BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Almanlar Akseki'ye kekik ekecekler

Alman girişimci Heineke, Akseki civarında 3 bin dönem alanda kekik üretmeye karar verdi

Abone ol

Alman girişimci Wilhelm Beitzen Heineke, Akseki ve civarındaki 3 bin dönüm alanda kekik üretim garantisi verilmesi durumunda bölgeye yatırım yapacaklarını söyledi.

Alman girişimci Heineke, Akdeniz Üniversitesi'nden emekli olan ve memleketi Antalya'nın Akseki ilçesinde kekik türleri üzerine araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Oktay Yeğen ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Gölcü'yü ziyaret etti. Cevizli Belediye Başkanı Niyazi Ekinci'ni de katıldığı ziyarette, kekik ekimi yapılarak, kekik yağı elde edilmesi ve pazarlanması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Heineke daha sonra belediye başkanlarıyla birlikte Göktepe yaylasına giderek kekikleri yerinde incelendi. Kekiklerle ilgili bilgi veren Yeğen, ''Bu bölgedeki kekikler dünyanın en değerli kekiğidir. Doğada binlerce ton doğal kekik meydana gelmektedir'' dedi.

Bir dönüm araziye yaklaşık 16 bin adet fide ekildiğini vurgulayan Yeğen, ilk yıl bir dekar alandan yaklaşık 300 kilogram ürün alındığını söyledi. Bu bölgeye dikilerek üretilmesi planlanan kekik türlerinin yüzde 2-3 oranında kekik yağı içerdiğini belirten Yeğen, Türkiye'de üretilen kekik yağını 200 TL'den alıcı bulduğunu söyledi.

Alman girişimci Wilhelm Beitzen Heineke de, Akseki bölgesinde ilk etapta 3 bin dönüm kekik fidesi ekilmesini planladıklarını söyledi. Antalya'da yetiştirilecek olan fideleri Akseki'ye getirerek 25'er santimetre aralıklarla ektirmek istediklerini ifade eden Heineke, Akseki bölgesinde ekonomiye ciddi şekilde katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Ziraat Mühendisi Wilhelm Beitzen Heineke, 'Akseki ve civarında 3 bin dönüm alanda kekik üretim garantisi verildiği takdirde yatırım yapacağız. Bu bölgede bulunan üreticilere kekik fideleri dağıtıp, yetiştirilen ürünleri belirlenecek fiyat üzerinden satın alma garantisi vereceğiz. İncelemelerimizi tamamladıktan sonra yerel yatırımcılar ile birlikte tesislerimizi kurmayı hedefliyoruz' dedi.

Akseki ve Cevizli belediye başkanları da bölgede bu imkanın fazlasıyla mevcut olduğunu vurgulayarak, her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler.