BIST 9.882
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.449,64
HABER /  GÜNCEL

5 Güney Koreliye casusluk suçlaması

Güney Kore savcılığı, 5 Güney Korelinin Kuzey Kore hesabına casusluk yapmakla suçlandığını açıkladı.

Abone ol

Casuslukla suçlanan beş Güney Korelinin son 20 yıldır ülkelerine ait askeri ve siyasi bilgileri Kuzey Kore'ye aktardıkları iddia ediliyor.

Grubun başı olduğu öne sürülen ve Kim adıyla tanınan kişinin 1993 yılında Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il-sung ile bir araya geldiği belirtiliyor. Savcılık, bu şahsın Güney Kore'de kod adla faaliyet gösterdiğini ve "ülke karşıtı bir örgüt kurarak Kuzey'e bilgi aktardığını" bildirdi.

Diğer iki kişinin ise Güney Kore'nin başkenti Seul'den ve başkentin hemen dışında, ülkenin en büyük havaalanının bulunduğu Incheon'dan istihbarat aktarmakla yükümlü oldukları kaydedildi.

Casuslukla suçlanan kişilerden biri eskiden parlamentoda danışmanlık görevi yürütüyordu. Savcılık başka kişilerin de soruşturma altında olduklarını bildirdi.

Savcılık, söz konusu 5 kişinin, belli başlı askeri tesislerin uydu fotoğraflarını, Güney Kore'deki ABD güçlerine ait askeri yönetmelikleri ve gerek iktidar, gerekse muhalefet partilerinden politikacılara ait bilgileri Kuzey Kore'ye aktardığını kaydetti.

Güney Kore yetkilileri, Kuzey Kore'nin operasyonlarının birçoğunu bu bölgede odaklandırdığını; gelecekte ülkeye sızmak için Incheon bölgesini bir köprü olarak kullanmayı planladığını belirtiyorlar.

5 Güney Koreli, casusluk faaliyetlerinde bulunarak ve düşmanla iletişim kurarak, ülkelerinin ulusal güvenlik yasalarını çiğnemekle suçlandılar.