BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ali Babacan partisi kurucular kurulu tam liste sızdı kimler var?

Ali Babacan partisi için İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verdi ve 90 kişilik kurucular kurulu listesi hazır. Ali Babacan partisinin adını çarşamba günü ilan edecek. Peki Ali Babacan'ın kurucular kurulu listesinde kimler var? Göze çarpan isimler arasında Mustafa Yeneroğlu, İbrahim Çanakçı, Naci Koru gibi isimler var. İşte tam liste...

Abone ol

Ali Babacan yeni parti hazırlığında olduğunu daha önce belirtmişti. Partisi hakkında son bilgileri veren Ali Babacan, partisinin ismini ilk kez açıkladı. Birçok isim var diyen Ali Babacan  Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) doğru'' ifadesini kullandı. Bu açıklamanın ardından Ali Babacan'ın partisinde kimler olacak araştırması başladı. Peki Ali Babacan'ın partisinde kurucular kurulu tam listesinde kimler var? 

CANLI YAYINDA AÇIKLADI: Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına konuk olan Babacan, "İçişleri Bakanlığı'na dilekçe veriliyor, 90 kişilik kurucular kurulu bugün dilekçemizi veriyor. Partimizin tüzüğü ve programının son halini verdik. Bu sabah da heyetimiz resmî başvurumuzu yapacak" dedi.

ALİ BABACAN'IN PARTİSİNİN İSMİ NE OLACAK: Partinin ismini açıklamayan Ali Babacan, "Partinin ismi çarşamba günü lansmanda teyit edeceğiz, o gün açıklayacağız. Çok sayıda isim var. Demokrasi ve Atılım Partisi doğru" ifadelerini kullandı.

Yeneroğlu listede olduğunu doğruladı

Gece yarısı Ali Babacan'ın Kurucular Kurulu listesi olduğu iddia edilen bir liste sosyal medyaya sızdı. Listede mevcut milletvekillerinden sadece AK Parti'den istifa eden Mustafa Yeneroğlu'nun ismi var. Yeneroğlu, kendisine ulaşan gazeteci Çağlar Cilara'ya Babacan'ı partisinde kurucular kurulunda Yer aldığını doğruladı. Yeneroğlu attığı tweetle de dikkat çekti. İşte Yeneroğlu'nun bu sabah attığı o tweet...

Ekonomi kurmayı eski bürokratlar

11 Yıl boyunca Hazine'de görev yapan ve Müsteşarlık görevinde bulunan halen de IMF'de İcra Direktörlüğü görevini yürüten İbrahim Çanakçı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Müsteşarı Metin Kilci, THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin de Ali Babacan'ın kurucular Kurulu listesinde yer alan diğer isimler oldu.

15 Temmuz darbe girişiminde komutandı

Ali Babacan'ın partisinin kurucular kurulu listesi olarak sosyal medyaya düşen listede en dikkat çeken isim ise 15 Temmuz darbe girişim sırasında Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı olan emekli Korgeneral Mehmet Şanver. Şanver'in listede yer alması ise dikkat çekti.

Fehmi Koru yok kardeşi Naci Koru var

Babacan'ın listesindeki bir diğer dikkat çeken isim ise gazeteci Fehmi Koru'nun diplomat kardeşi Naci Koru oldu. Koru, uzun süre büyükelçilik görevinde bulunmuştu. Fehmi Koru'nun köşe yazmayı bırakacağını açıklaması da "Koru Babacan'ın partisinde yer alacak" iddialarına neden olmuştu.

Ülkü Ocakları Kurucu Başkanı Ramiz Ongun da listede

Ali Babacan'ın kurucular kurulunda yer alan bir diğer isim ise Ülkü Ocakları kurucu Genel Başkanı Ramiz Ongun oldu. Ramiz Ongun, Devlet Bahçeli'ye karşı genel başkanlık yarışına girmiş ancak kaybetmişti. 

Ağlayarak bırakan başkan da listede

Kurucular Kurulu listesinde eski Bakanlar Selma Aliye Kavaf, Nihat Ergün, Sadullah Ergin, İdris Naim Şahin gibi isimler de yer alıyor. Listede dikkat çeken bir başka isim ise Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa ettirilen ve ağlayarak koltuğu bırakan Edip Uğur oldu.

Ali Babacan kimdir: Ali Babacan nereli çocukları: Ali Babacan aslen Ankara Şereflikoçhisar'lı. Babacan ODTÜ mezunu eşi ise Hacettepe tercümanlık bölümü çıkışlı. Ali Babacan ile eşi Zeynep Babacan'ın 3 çocukları var. Babacan ailesinin çocuklarının isimleri Kerem Babacan, Dilara Babacan ve Hilmi Emir Babacan.

Babacan'ın eşi Zeynep Babacan'la tanışması: Zeynep Babacan, Hacettepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencisiyken ileride eşi olacak Ali Babacan’ın üç kız kardeşi Betül, Tuğba ve Merve ile yakın arkadaştı. Ali Babacan öğrenimini tamamlayıp ABD’den dönünce kardeşleri onları tanıştırdı. Zeynep Babacan eşi Ali Babacan ile evlenene kadar başı açıktı. Evlendikten sonra örtündü.

Abi bu kız sana uygun: Babacan'ın babası Hilmi Babacan, oğlu Ali’nin evliliğini şöyle anlatmıştı: 'Amerika’dan dönünce Ali’nin kız kardeşleri, kendi arkadaşlarının arasından birini belirledi ve ’Ağabeyciğim, şu kız (Zeynep Yurter) senin için uygundur’ dediler. Biz de Allah’ın emriyle istedik. İstediğimiz gün de kabul edildi. Kız kardeşleri, Ali’nin kendi karakterini ve nasıl birini istediğini bildikleri için mevcutların içinde sana bu uygun dediler. Biz de görücü usulüyle gittik, baktık ve beğendik."

Zeynep Babacan'ın başını kaptması: Zeynep Babacan'ın dışında ailesinde kimse tesettürlü değil. Babacan bu değişimi şöyle anlatmış: 'Ben Atatürkçü bir okulda yetişmiş, kendi dini inançlarını yaşamaya çalışan Müslüman bir Türk kızıyım. Örtünmeye kendi irade ve isteğimle lise sonda karar verdim ama, elbette bunu orada uygulayamazdım. Ankara Koleji'nden sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü'nü örtülü olarak bitirdim.

-Ailemde benden başka örtülü yoktu, belki de onun için bu konuda beni desteklemedi. O zamanlar iki arada kalmıştım, bir yanda kolej ortamı, öbür tarafta okuduğum kitaplar, Allah'ın emri. Kendi kendime; 'Örtünürsem isteğim gibi yaşayacağım, iç huzurum olacak, aksi halde hayatım çok farklı bir yöne de gidebilir' deyip kararımı verdim."

- Başımdaki türban siyasi bir simge değil. Ayrıca bu amaçla örtünen bir kişiye de bugüne kadar hiç rastlamadım. Bazıları yobaz görünüşlü, bağnaz olabilir ama, bunu bütün başını kapatanlara mal etmemek lazım.''

Ali Babacan'ın ilginç alışkanlığı: Babacan ailesinin bir geleneği de ‘çift cüzdan’ taşımaları. Ali Babacan’ın cebinde sürekli iki cüzdan oluyor. Birisi sağ arka cepte, diğeri de sağ ön cepte. Paralar, kredi kartları eşit bir şekilde cüzdanlara yerleştiriliyor. Olası bir hırsızlığa karşı böyle bir tedbir geliştirilmiş.

Bu sayede cüzdanın biri çalınsa, diğeri kurtarılıyor. Dede vasiyeti olarak babadan oğula aktarılan bir alışkanlık. Babacanların cüzdanında bir de ‘yok para’ adını verdikleri para oluyor. “Ne olur ne olmaz” denilerek cüzdanda sürekli sabit bir para tutuluyor ve bu, günlük harcamalarda kullanılmıyor.

Ali Babacan'ın eğitimi: Ali Babacan TED Ankara Koleji'nden 1985 yılında birincilikle mezun olduktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü tamamladı. ODTÜ'den de birincilikle mezun olan Ali Babacan, 1990 yılında Fulbright bursunu kazanarak, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Babacan, 1990-1992 yılları arasında İllinois'deki ABD Northwestern Üniversitesi Kellogg School of Management'da İşletme dalında yüksek lisans (MBA) yaptı. 1994 yılında Ankara'ya döndükten sonra tekstil sektöründe hizmet veren kendi aile şirketinin başına geçti.

Siyasi hayatı: 1994 ile 1995 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e danışmanlık yapan Babacan, 2001 yılında AK Parti Kurucu Üyesi oldu. Ankara milletvekili olan Ali Babacan, ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı başta olmak üzere bir çok bakanlık görevinde bulundu.