BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,45
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Akıllı telefonunuz sizi dinliyor! Şok hikayeleri okuyun!

Akıllı cep telefonlarımız farkına varmadan bizi dinliyor mu? Bir çok kişi yaşadıklarını paylaşınca ortaya şehir efsanesini gerçeğe taşıyan kanıtlar çıktı.

Abone ol

Akıllı cep telefonları konuşmalarınızı dinliyor mu? Bu bir şehir efsanesi değil gerçek. Buna delil niteliğinde olaylar yaşayanlar anlattı. İşte 'de yer alan gerçek olaylar;

Her şey bir trafik kazasıyla başladı.
Annem gelip bir aile dostunun Tayland'da trafik kazasında öldüğünü söylediğinde ütü yapıyordum.

Cep telefonum arkamdaki tezgahın üstündeydi.

Bir süre sonra telefonumu elime alıp arama motorunu açtığımda bana önerilen arama konularının başında dostumuzun ismi ve "Tayland'da motosiklet kazası" haberi vardı.

Çok şaşırmıştım. Çünkü annemle konuşurken telefonu kullanmamıştım. Ellerim doluydu.

Kazanın detaylarına telefonumda bakıp sonra unutmuş olabilir miydim? Yoksa telefonum beni dinliyor muydu?

Bundan kime söz etsem bana benzer hikayeler anlattılar. Çoğu da reklamlarla ilgiliydi.

MİGREN AĞRISI ÇEKTİĞİNİ SEVGİLİSİNE SÖYLEYİNCE...

Bir arkadaşım ilk defa migren ağrısı çektiğinde erkek arkadaşına bundan söz etmiş. Ertesi gün Twitter'da bir migren destek grubu tarafından takip edilmeye başlanmış.

FACEBOOK'A VERGİ UZMANI REKLAM ATTI

Başka bir arkadaşım kız kardeşiyle vergi konusunda uzun süre sohbet ettikten sonra ertesi gün Facebook hesabında söz konusu vergi meselesi hakkında danışmanlık hizmeti veren vergi uzmanlarının reklamlarını görmüş.

Pek çok kişi belirli bir ürün ya da tatil yerinden söz ederken kısa bir süre sonra ekranlarında aynı alanda reklam gördüklerini söylüyor.

İçerik paylaşım sitesi Reddit buna benzer öykülerle dolu. Örneğin bir gazeteci eşiyle arabada regl dönemi hakkında konuştuktan sonra her internete girdiğinde hijyenik ped reklamları görüyormuş.

AKILLI TELEFONLAR BİZİ DİNLİYOR MU?

Peki cep telefonlarının mikrofonu açılıp hakkımızda veri mi aktarıyor? Haberimiz olmadan dinleniyor olabilir miyiz?

Munro "Başta ikna olmamıştım, kişisel öykülere dayanıyor gibi görünüyordu" diyor. Pen Test Partners Şirketi'nden siber güvenlik uzmanı Ken Munro ve meslektaşı David Lodge'a bir akıllı telefon uygulamasının bu şekilde casusluk yapıp yapmayacağı sorusuna 'evet' yanıtı vererek şok ediyor.

TELEFONU DİNLEYİP REKLAM YOLLUYOR

Üstelik bu çok da zor değil.
Siber güvenlik uzmanı "Tek yapmamız gereken mevcut Google Anroid faaliyetini kullanmak oldu. Bunu işimizi kolaylaştıracağı için seçtik" diyerek nasıl dinleme yapıldığını anlatıyor;

-"Telefondaki mikrofonu kullanma izni aldıktan sonra internette bir dinleme sunucusu kurduk. Telefonun mikrofonunda duyulan her şey, dünyanın neresinde olursa olsun bize geri döndü ve biz de o konuyla ilgili özel reklamlar gönderdik".

CEP TELEFONU SAHİBİ ANLAMIYOR BİLE

Bu sistemi kurmak uzmanların iki gününü almış. Sistem mükemmel değil ancak gerçek zamanda kilit kelimeleri belirleyebilmiş.

Deneyler sırasında telefonun pilindeki düşüş asgari düzeyde olmuş ve kablosuz internet kullanınca veri kullanımında da artma olmamış. Güvenlik uzmanlarının verdiği bilgiye göre şu anda bu ve benzeri uygulamalar ile herkes dinleniyor.