BIST 9.960
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.435,44
HABER /  GÜNCEL

Akdağ açlık grevindekileri anlattı

Cezaevlerinde açlık grevi bitti. Gözler tutuklu ve mahkumların sağlık durumlarına çevrildi. Bakan Akdağ, merak edilen sorulara cevap verdi.

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tutuklu ve hükümlüler arasında bu sabah itibarıyla hayati tehlikesi olan vatandaşın olmadığını açıkladı.

Akdağ ayrıca cezaevlerindeki açlık grevini sonlandıran tutuklu ve hükümlülerin beslenmesinin takibi için bilimsel bir komisyon oluşturulduğunu belirterek, grev sonrası beslenmenin önceden belirlenen bilimsel kurallara göre yapıldığını duyurdu.

Bakan Akdağ, 5. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'nden ayrılırken gazetecilerin cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona ermesinin ardından tutuklu ve mahkumların sağlık durumuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Açlık grevlerinin sağduyulu bir şeklide sonlandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Akdağ, ''Sağduyu galip gelmiştir. Başından beri doğru olan buydu. Neticesinde de bu gerçekleşmiş oldu'' dedi.

Sürecin başından beri Adalet Bakanlığı ile yakın bir çalışma yürüttüklerini hatırlatan Akdağ, bütün illerde sağlık müdürlerinin koordinasyonunda hekim ve yardımcı sağlık personelinin meseleyi yakından takip ettiğini söyledi.

Eylemi yapan her tutuklu ve hükümlünün hekimler tarafından yakından takip edildiğini, muayeneyi kabul etmeyenlerin de gözlenerek izlendiğini belirten Akdağ, az da olsa risk taşıdığı düşünülenlerin hekimlerce konsülte edildiğini kaydetti. 

BESLENME İÇİN ÖZEL KOMİSYON KURULDU

Akdağ, şöyle konuştu:

''Şu anda da grev sonlandırıldıktan sonra bütün tutuklu ve hükümlüler doktorlarımız tarafından takip ediliyor. Bu konuyu değerlendirmek ve takibin nasıl yapılacağını belirlemek üzer bilimsel komisyon oluşturuldu. Bu bilimsel komisyonun ortaya koyduğu çerçevede bu şekilde bir hizmet devam ediyor. Grevler sonrasında beslenmelerin nasıl yapılacağı bilim adamlarınca belirlenmiş durumdaydı. Hekimlerimiz, diğer sağlık çalışanları bu belirlemelere göre hareket ediyorlar. Bu protokolü internet sitemize de koyduk. Tutuklu ve hükümlüler arasında bu sabah itibarıyla hayati tehlikesi olan vatandaşımız da yok.''

DOKU BOZUKLUĞU OLDU MU?

Akdağ, başından beri kendileri için insan sağlığının önemini dile getirdiklerini hatırlatarak, ''Başından beri işbirliği içinde çalışan Sağlık ve Adalet Bakanlığı mensuplarına teşekkür etti.

Bakan Akdağ, uzun süreli açlık grevleri sonrası eylemi gerçekleştirenlerde sekel meydana geldiğinin hatırlatılarak, şu anda böyle bir durumun olup olmadığının sorulması üzerine, ''Böyle bir durumun olmaması için başından beri mücadele ediyoruz, gayret ediyoruz. Doktorlarımız, konsültan hekimlerimiz bunun için gayret ediyor. Umarım herhangi bir vatandaşta böyle bir sekel kalmaz'' dedi.