BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,66
ALTIN 2.506,07
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Akaryakıt istasyonlarında devrim gibi buluş!

Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden Asis, akaryakıt istasyonlarında envanter ölçüm ve kontrol sistemlerinde devrim niteliğinde bir buluşa imza attı.

Abone ol

2000 yılından beri otomasyon sistemleri geliştiren ve Ar-Ge faaliyetlerini sürdüren Asis, gerçekleştirdiği buluşun dünya patentini aldı ve 3 boyutlu laser görüntüleme sistemleri ile başlayan bir devrime imza attı.

Ana faaliyet alanı olan akaryakıt sektöründe sürekli yeniliklere imza atan Asis, bu kez 1977 yılından beri sürekli denenen, ancak kimsenin çözüme kavuşturamadığı bir buluşun tüm aşamalarını tamamlayarak dünya patentini aldı. İlk aşamada akaryakıt istasyonlarındaki yer altı tanklarında kullanılacak olan sistem kısa sürede daha yaygın alanlarda kullanılabilecek.

3 yılı aşan ve milyonlarca euro'ya mal olan AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirilen 3DCalibeX ile tank içindeki tüm ölçüler, 3 boyutlu olarak lazer sistemi ile elde ediliyor. Kalibrasyon robotu 3DCalibeX ile yeraltında gömülü olan tankın tüm matematik modeli çıkartılabiliyor. Böylece tankın içerisindeki benzinin veya motorinin hacmi en hassas şekilde net olarak belirlenebiliyor. Bu doğruluk ve hız sayesinde istasyonlar, yeraltı tanklarında gerçekte kaç litre akaryakıtları olduğunu görecek aynı zamanda da EPDK'nın denetleme ve kontrol amaçlı tebliğine uygun veriler üretilmiş olacak.

Asis Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Yusuf Kaya, geliştirdikleri kalibrasyon robotu 3DCalibeX ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Akaryakıt ölçüm teknolojileri alanında geliştirdiğimiz ürünlerle tüm dünyanın dikkatlerini Türkiye'ye çekmeyi başardık. Ham petrol fiyatlarının varil başına ortalama 100 doların üzerinde bir bantta seyretmesi, ölçüm teknolojilerinin önemini daha da arttırdı.

Akaryakıtın bir damlasının bile değeri artık ölçülür oldu. Akaryakıt ürünlerini satışa sunan istasyonlar da hem sahip oldukları yakıtı koruyacak, hem de tanklarındaki yakıtın her damlasını bilecekler. 3DCalibeX, dünyada ilk ve tek kalibrasyon robotu ve PCT patent koruması altında Asis tarafından üretilecek tüm dünyaya satılacak.

Ar-Ge'de yüksek teknolojili ürünler üreteceğinin ve yatırımlarının ülkemize yüksek oranda katma değer sağlayacağının, ülke geleceğinin önündeki en önemli yol gösterici olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kısa bir süre önce Fransız pompa devi Tokheim ile ortak işbirliğine imza atan Asis, otomasyon teknolojileri konusundaki liderlik iddiasını daha da güçlendirdi. Geniş bir saha ve servis organizasyonuna sahip Asis, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2007'de yürürlüğe giren düzenlemeleri ile zorunlu kılınan istasyon izleme ve denetleme sistemleri alanında, bugüne kadar 4 bini aşkın istasyonda otomasyon sistemlerini başarıyla uyguladı.