BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.433,25
HABER /  GÜNCEL

19-20 Nisan'da sakın hastalanmayın!

Geçtiğimiz yıl 15 Kasım'dan itibaren uygulanmaya başlanan Aile Hekimliği sistemi nedeniyle doktorlar ilginç bir karar aldı

Abone ol

Türk Tabipleri Birliği Kocaeli Tabip Odası üyesi doktorlarla diğer sağlık görevlileri, geçtiğimiz yıl 15 Kasım'dan itibaren uygulanmaya başlanan Aile Hekimliği sistemi nedeniyle birçok acil servis doktorunun bu hizmete kaydırılmasıyla acil servislerin alarm verdiğini belirterek pankartlı uyarı yaptı.

Doktorlar ayrıca, "hastalara zarar vermemizin kuvvetle muhtemel olduğu bir sağlık sistemi anlayışını kabul etmek istemiyoruz." diyerek 19-20 Nisan tarihlerinde seslerini duyurmak amacıyıla hasta bakmama kararı aldı.

"ACİL"DE YANGIN VAR"
Kocaeli Devlet Hastanesi önünde toplanan dostor ve sağlık görevlileri, "Acil'de yangın var", "Acilleri de çökerttiler" "Hekimler olarak dayanma gücümüz kalmadı", "Göz doktorunun kırığınızı tedavi etmesini ister misiniz?" şeklindeki ilginç pankartlarla basın açıklaması yaptı. Kocaeli Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Günsen yaptığı açıklamada, hastanelerin kar eden işletme haline getirilmesiyle sağlık sistemine güven kalmadığını hükümetin uyguladığı sağlıkta dönüşüm politikalarının skandallarla yoluna devam ettiğini ileri sürdü.

KAR MANTIĞI İLE GELEN SKANALLAR
Daha önce Afyon'da onlarca hastanın kör olmasına tanık olunduğunu, son olarak İstanbul'da özel bir hastanede sağlıkta kar mantığının yeni doğmuş bebelerin hayatına kastettiğinin ortaya çıktığını söyleyen Özcan Günsen, Aile Hekimliği uygulamasının da sağlık hizmetlerini aksattığını öne sürdü. Özcan Günsen şöyle devam etti:

YÖNETMELİKLERE AYKIRI ÇÖZÜM
"Yıllardır acil servisleri çekip çeviren, acilin yükünü çeken deneyimli meslektaşlarımız aile hekimliğine geçmek durumunda bırakıldılar ve bunun sonucunda acil servis nöbetlerinde sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bu sıkıntı karşısında ise Sağlık Müdürlüğü ve Başhekimlikler patoloji, mikrobiyoloji, cildiye, fizik tedavi gibi uzmanlık alanları dahil büylük uzman hekimlerin acillerde nöbet tutması biçiminde çözüm icat ettiler. Ama icat ettikleri bu çözüm kendi koydukları yasa ve yönetmeliklere bile aykırılıklar içeriyor. Acil Tıp Hizmeti sunmak için sadece tıp fakültesi mezunu olmanın yeterli olmadığı Acil Tıp Hizmetleri Yönetmeliği'nin 15. maddesinde de açıkça yer alıyor. Acil tıp hizmeti konusunda bilgi ve deneyimi sınırlı uzman hekimlerin ayda bir iki nöbet tutarak bu hizmetin karşılanmaya çalışılması özellikle hastalar açısından büyük riskler taşımaktadır."

HASTALARA ZARAR VERME ENDİŞESİ
Açıklamada, bu riskin sorumluluğunun bütünüyle Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Başhekimlere ait olduğu da belirtilerek "Bizler hastalara zarar vermemizin kuvvetle muhtemel olduğu bir sağlık sistemi anlayışını kabul etmek istemiyoruz. Bizler hekimlik onurumuza sahip çıkmak için her zaman halkımıza aklın ve bilimin rehberliğinde hizmet vermek konusunda kararlıyız. Bu kararlılığımızı akıl ve bilim dışı uygulamalara karşı da göstermeye devam edeceğiz." denildi.

Açıklamada doktorların 19-20 Nisan tarihlerinde "Halkımıza Zarar Vermemek İçin Sağlık Hizmeti Sun(a)mayacağız" sloganıyla hastanelerde acil olaylar dışında hasta bakılmayacağı da duyuruldu.