BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'nin en zor ödevi

Geçen hafta imzalanan ek protokolün Meclis'in onayına sunulacak olması, AK Parti'de yeni bir 'tezkere krizi' kaygısına yol açtı. Partinin milliyetçi kanadı rahatsız...

Abone ol

Türkiye'nin geçen hafta imzaladığı ek protokolün Meclis onayına sunulacak olması, AKP'de 'Yeni bir tezkere krizi yaşanmasın' kaygısına yol açtı. ABD'nin Kuzey Irak'a Türkiye sınırı kullanarak girmesi için yapılan Meclis oylaması, AKP'de bölünmeye yol açmıştı. Parti yönetimi tabandan da gelen tepkiler üzerine grup kararı almayarak milletvekilerini serbest bıraktı. Ayrıca gizli oylama yapılmasına izin vermişti.

Gümrük Birliği Anlaşması'nın, aralarında Rumların da bulunduğu AB'nin 10 yeni üyesini de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören ek protokol, uluslararası anlaşma niteliği taşıdığı için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Hükümetin müzakerelere başlayacağı 3 Ekim'e kısa bir zaman kalacağı için ek protokolü eylül ayı içinde Meclis'ten geçirilmeyi planlandığı ifade ediliyor.

Milliyetçiler rahatsız

Muhalefetin 'Kıbrıs elden gidiyor' kampansıyanın, AKP'li milletvekillerinin ek protokole oy vermesini zorlaştıracağı öne sürülüyor. AKP içindeki milliyetçi kökene dayalı milletvekillerinin, ek protokolün oylaması sırasında nasıl bir tavır sergileyecekleri merak konusu. AKP'li vekiller, Türkiye'nin yayınladığı deklerasyonun, 'ileride bir anlam ifade edip etmeyeceği'nin ortaya konmasını bekliyor. Türkiye'nin bir deklarasyon ile duyurduğu görüşlerinin 'hukuki olarak bir anlam ifade etmemesi durumunda', muhalefetin Kıbrıs konusunda dile getirdiği eleştirilerin haklılık payının artacağı kaygısını dile getiren AKP'li bazı vekiller, bu durumun netleşmemesi halinde Meclis'teki oylamanın da riske girebileceği uyarısında bulundu. Bazı AKP'liler, böyle bir durumda Genel Kurul'da açık oylama yapılırsa, çoğu milletvekilinin yönetimin isteği doğrultusunda ek protokole olumlu oy verebileceği ancak oylamanın gizli olması halinde protokole destek çıkmayacabileceği görüşünü dile getirdi.

Kamuoyuna şikayet

Ek Protokol'e ilişkin gelişmeleri yakından takip eden milletvekilleri, bu konuda hükümetten 'ayağı yere basan açıklamalar' isteyecek. Meclis toplandığında 'özel grup toplantısı' istemeyi planlayan milletvekilleri, grupta yapılacak tartışmada gelecek bilgilerin tatmin edici bulunmaması durumunda da, kamuoyuna açık çıkış yapmaya hazırlanıyor. Milletvekilleri, 'Güvenceleri tatmin edici bulmazsak kamuoyu önünde açıklarız' dedi.

AKP'nin, CHP'den takviyelerle sayı çoğunluğunu sağlayabileceğine işaret eden bazı AKP'liler, 'Ancak bu önemli bir sorun olur. Bu, tezkereden daha büyük bir sorun olur. Ek Protokol'ün çıkması, sorunu halletmez, çoğaltır. Bugüne kadar pek çok konuda kırılma noktaları tetiklendi. Ama bu en önemli kırılma noktası olur' yorumunda bulundular.

EN AZ 138 OY GEREKLİ

Uluslararası sözleşmeler, Meclis'te diğer kanun tasarılarının görüşülmesine ilişkin mevzuat hükümlerine göre ele alınıyor. Ek protokol de, bu protokolün onaylanmasının uygun olduğuna dair bir kanun tasarısı olarak TBMM'ye gelecek. Bu tasarının kabul edilebilmesi için toplantıya katılanların salt çoğunluğunun evet demesi gerekiyor. 'Evetçi' salt çoğunluğun da karar yeter sayısı olan 138'den az olmaması gerekiyor. Tasarı, bu oya ulaşılıp kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuluyor. Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giriyor.

Muhalefet şimdiye kadar neredeydi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, muhalefetin Kıbrıs çıkışlarını eleştirerek, 'Kıbrıs'ı siyasi bir malzeme yapmamak lazım. Hassas olmalıyız. 'Kıbrıs elden gitti' diyorlar. Ama şunu sormak istiyorum: Ne gitti bugüne kadar? Ne verildi, ne yapıldı? 30 yıllık tezimiz bu kadar kuvvetliydi de diye bir adım ileriye gidemedik. Yeni tezimiz bu kadar zayıf ise nasıl bu kadar adım atıldı?' diye sordu. Ek protokolün imzalanacağının, 17 Aralık'tan beri söylendiğini hatırlatan Dişli, 'Muhalefet, 17 Aralık'tan bu yana neredeydi? Başta CHP olmak üzere imzalamayalım diyorlar. Peki alternatifiniz ne? Hiç birşey. istikrarın devamı için müzakerelerin başlaması gerekiyor' dedi.

Haber: Şerife Üstüner
Kaynak: