BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,57
HABER /  GÜNCEL

Bebek ölümlerinde bakteri şüphesi

Türkiye, bebek ölümü skandallarıyla çalkalandı. En son Kayseri, bebek ölümlerine sahne oldu. Doktorlar, bebek ölümlerinin nedenini inceledi. Doktorlar şu sonuca vardı:

Abone ol

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 6 bebeğin ölümüne “üreyen gram negatif bakterisi”nin sebep olduğu tahmin ediliyor.

Durumları ciddi olduğu ifade edilen 5 bebeğin sağlığı ise yapılan müdahaleler sonucunda normale döndü. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilk bulguların enfeksiyon yönünde olduğunu belirterek, “Enfeksiyonları ortadan kaldırabilmek güçtür. Yeni doğan bebek üniteleri ve benzeri yerlerde hastalara büyük bir itina ile yaklaşmak lazım. Oradaki personelin tutumu, eğitimi, el yıkama alışkanlığı, enfeksiyon açısından itina ile yapılmalıdır. Olayla ilgili doğrudan yöneticileri suçlamak kolaycılık olacaktır. Meseleyi tetkik ediyoruz.” dedi.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yenidoğan ünitesinde meydana gelen bebek ölümlerini araştırmak için Sağlık Bakanlığı'nca oluşturulan komisyon, çalışmalarına başladı. Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, olayı savcılığa da intikal ettirdiklerini belirterek “Ölümlerin nedeni enfeksiyon gibi gözüküyor.” dedi. 6 bebeğin ölüm nedeni olarak üreyen gram negatif bakteriler ihtimali üzerinde duruluyor. Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İsmail Tamer, birçok dünya ülkesindeki hastanelerde de görülen bu bakterinin çok dirençli bir enfeksiyon türü olduğuna dikkat çekti. Halen 83 bebeğin tedavi gördüğü servise, 15 gün süre ile hasta alımı durduruldu. Ayrıca Kayseri'de benzer bir başka olayın yaşanmaması için ‘enfeksiyon komitesi' oluşturuldu. Bu arada 20 yıl sonra ilk çocuklarını kucaklarına alamadan kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan gurbetçi Ömürlü ve Filiz Orhan çifti, bebeklerin karışması ile yeni bir acı yaşadılar. Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesi Dereçepni köyünde defin yaparken, kız çocukları yerine erkek bir bebek olduğunu gören aile, yanlışlığa tepki gösterdi. İki bebeğin karıştığı anlaşıldı.

Haber: Ersan Temizel
Kaynak: