BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ÖSS'de başarısız olanlara yeni fırsat

ÖSS sonuçları açıklandı. Bazı öğrenciler, aldıkları iyi paunlarla, üniversite kapısını araladı. Bazıları da hüsrana uğradı. Kazanamayanlar için yeni avantajlar da var...

Abone ol

ÖSS'de başarılı olamayan öğrencileri için özel yetenek sınavları var. İşte özel yetenek sınavlarıyla ilgili kapsamlı bilgiler...

Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programları

Başvuru Süreci ve İşlemleri Nelerdir?
A- Özel yetenek gerektiren eğitim programları nelerdir?
Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarına göre öğrenci alacak programlardan (Antrenörlük Eğitimi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği, Resim-İş Öğretmenliği, Mesleki Resim Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği, rekreasyon, Seramik Öğretmenliği, Spor Bilimleri ve Spor Yöneticiliği Programları Eğitim Programları olarak adlandırılmaktadır.) için programın özelliğine göre Yetenek Sınavları üniversitelerce hazırlanacak, uygulanacak ve sınavın sonuçları bir puan halinde ifade edilecektir. Bu puana (ÖYSP) denecektir.
1. Başvurular Üniversiteler tarafından alınmaktadır.
2. Eğitim Programlarına girmek için ÖSS'ye girmiş olmak zorunludur.
3. Başvuru için gazetelerde ve diğer yayın organlarına verilecek ilanları takip etmek gereklidir. Ayrıca Üniversitelerin Internet sayfasından duyurular izlenebilir.
4. Eğitim Programları için (Antrenörlük Eğitimi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği, Resim-İş Öğretmenliği, Mesleki Resim Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği, rekreasyon, Seramik Öğretmenliği, Spor Bilimleri ve Spor Yöneticiliği Programları) için programın özelliğine gör Yetenek Sınavları üniversitelerce hazırlanacak, uygulanacak ve sınavın sonuçları bir puan halinde ifade edilecektir. Bu puana (ÖYSP) denecektir. Bu puanın oluşumu ile ilgili ayrıntı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda bulunmaktadır.
Yerleştirmeye Esas Olan Puan
a. ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP)
b. Ağırlıklı Orta öğretim Başarı Puanı (AOBP) (üç puan türünden en yüksek olanı)
c. 2005 ÖSS Puanı (ÖSS-P) ( Dört puan türünden en yüksek olanı)
Özel Yetenekle Sınavları ile Yerleşilen Programlar için ilgili üniversitenin ilanlarını izlemek gereklidir. Sınav tarihleri, başvuru koşulları vb tüm ayrıntılar bu duyurulardan ve üniversitelerden öğrenileiblir.

B- Eğitim programları dışındaki programlara başvurular nasıldır?
Kılavuz'daki Tablo 5'te yer alan Eğitim Programları dışındaki programlara başvurular için ÖSS'ye girmiş olmak, ÖSS puanlarının herhangi birinden en az 160.000 almış olmak gereklidir. Puan sınırına (en az 160.000 olmak koşulu işle) üniversite kendisi karar verebilir.

Özel Yetenekle Girilen Bir Programdan Kılavuz'daki Tablo 4'teki Programlara geçiş yapabilir miyim?
Özel yetenek programlarından Kılavuz'daki Tablo 4'te yer alan programlara (eşdeğer olanlardan) geçiş yapmak isteyen öğrenciler ÖSS'den en az 185 almış olmalıdır.

Yurtdışındaki Özel yetenekle girilen programlardan geçiş yapılabilir mi?
KKTC'deki yada yurtdışındaki üniversitelerin özel yetenek gerektiren programlarına yerleşmiş öğrenciler ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yapamazlar.

1. Özel yetenek gerektiren yükseköğretim programlarına öğrenci alımı

Özel Yetenek Gerektiren Yükseköğretim Programlarına Nasıl Başvurulur, Değerlendirme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme yerleştirme işlemleri, yükseköğretim kurumlarının kendileri tarafından yapılmaktadır. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan yükseköğretim programlarının bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri o yükseköğretim kurumu tarafından yapılır.

Özel Yetenek Gerektiren Programların Listesini Nereden Görebilirim?
Özel yetenek gerektiren Yükseköğretim programlarının tamamı 2005 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Tablo 5'te yer almaktadır.

Özel Yetenek Gerektiren Programlara Sınavlar Kimler Tarafından Yapılacaktır?
2005 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Tablo 5'te yer alan programlara yönelik sınavlar ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumları tarafından yapılmaktadır. Yükseköğretim programları istedikleri takdirde yerleştirmede kullanacakları ağırlıklı puanlara 2005 ÖSS puanlarını da katabileceklerdir.

OKS
Kolejler boş kaldı

ÖZEL OKULLAR ASİL LİSTE AÇIK KONTENJAN SAYILARI
Kolejlerde asil liste kayıtları dün akşam sona erdi. Başta Türk kolejler olmak üzere, okulların tamamına yakınında kontenjanlar boş kaldı. Yabancı okullardan bazılarına da tek öğrencinin dahi kayıt yaptırmaması dikkat çekti. Kolejlerde yedek liste kayıtları bugün ve yarın gerçekleşecek. Kontenjanların dolmaması halinde, ki dolmaları hiç mümkün değil, ön kayıtlar başlayacak ve bu ön kayıt dönemi, 1., 2., 3. ön kayıt dönemi diye okullar açılıncaya kadar devam edecek. Özel okullarda kayıt takvimi şöyle: 4, 5 Ağustos : Yedek liste kayıtları - 9, 10, 11 Ağustos: 1. Ön kayıt dönemi - 16, 17, 18 Ağustos: 2. Ön kayıt dönemi - 23, 24, 25 Ağustos: 3. Ön kayıt dönemi.

SORU CEVAP
Özel Okullarda yedek liste neye göre hazırlanmaktadır?
Bilindiği gibi her okulun belli sayıda kontenjanı bulunmaktadır. Okullar, Özel Okullar Sınavı sonuçlarında asil listeden kazanan öğrenci sayısı kadar yedek liste hazırlamaktadırlar.

Hangi Özel Okulun yedek listesinde olduğumuzu nereden öğrenebiliriz?
Bu bilgi sizlere öğrencinin Özel Okullar Sınav Sonuç Belgesinde verilmektedir. O belgede herhangi bir okulun yedek listesinde bulunduğunuz yazmıyorsa yedek liste kayıtlarına başvuramazsınız.

Benim puanım oldukça yüksek, 758.386. ancak ben tercihlerimde Alman Lisesini yazmadım. Puanım, şu an Alman Lisesinin yedek liste taban puanının üstünde bulunuyor. Yedeklerde Alman Lisesine başvurmaz mıyım?
Tabi ki Alman Lisesine başvurabilirsiniz.

Özel Okullarda yedek liste dönemi ne zaman olacak?
Özel okullarda yedek liste için başvurular 4-5 Ağustos 2005 tarihlerinde olacak. Öğrencinin sonuç belgesi fotokopisi ile bizzat başvurmak istediğiniz okula giderek başvuru yapmanız gerekmektedir. Okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtları ise 8 Ağustos 2005 tarihinde yapılacaktır.

Öğrencinin puanı yedek liste taban puanının altında olsa da yedek liste için başvuru da bulunabilir miyiz?
Böyle bir şey söz konusu değildir. Yedek Liste taban puanının altında puan alan öğrencilerin başvuruları bu dönemde değerlendirilmez.

Yedek Listede adı olmayan ve puanları yedek liste taban puanlarının altında bulunan öğrencilerin izleyeceği yol ne olacaktır?
9 Ağustos 2005 tarihinden itibaren her Salı Özel Okullar kontenjan açıklarına göre ön kayıt taban puanı açıklayacaktır. Bu durumda olan öğrencilerin açıklanan bu puanları takip etmesi ve bu puanlar, aldıkları puana eşdeğer ve üstünde olduğunda o okula giderek ön kayıt yaptırması gerekmektedir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr