BIST 10.332
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.457,87
HABER /  POLİTİKA

AK Parti'nin 8 firesi hangi vekiller?

BDP bu kez oy vermedi. Erdoğan'ın geçmesini en fazla istediği madde düştü. Ak Parti'nin en az 8 firesi var.

Abone ol

İNTERNETHABER

TBMM Genel Kurulunda, Parti kapatma yetkisini TBMM'ye veren Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesine 327 kabul ve 76 ret oyu verildi. Ak Parti'nin 8 firesi var. BDP bu kez oy vermedi!

330'un altında oy aldığı için reddedilen madde artık pakette yer alamayacak. Ancak bu maddenin reddedilmesi HSYK, Anayasa Mahkemesi ve YAŞ kararlarıyla ilgili maddelerin de reddedilme ihtimalini ortaya çıkardı.

AK PARTİ'NİN EN AZ 8 FİRESİ VAR

8. maddenin oylamasında Genel Kurulda gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylamada 327  kabul, 76 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı ve 2  oy da geçersiz sayıldı.

Yani bu durumda 335 oya sahip olan Ak Parti'nin en az 8 firesi bulunuyor. Baştan beri fire vermemek için çaba gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu vekilleri bulmak için yoğun çaba sarf edileceği düşünülüyor.

7 VEKİL PAKETE İMZA VERMEMİŞTİ
AK Parti Anayasa değişiklik paketini 265 gibi rekor bir imza ile Meclis Başkanlığına sunmuştu. Ancak pakete 7 vekilin imza atmadığı ortaya çıkmıştı.

İMZA VERMEYEN 7 VEKİL

TBMM Başkanlığı’na sunulan anayasa değişikliği önerisinde eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, Murat Başesgioğlu, Vahit Erdem, Yusuf Ziya İrbeç, Reha Çamuroğlu, Zekai Özcan ve Kürşad Tüzmen’in imzaları yer almamış, bu vekillerin pakete karşı oy kullanacakları iddia edilmişti.  

İLK TURDA BDP DE OY VERMİŞTİ

Birinci turda, 8. maddenin gizli oylamasına 414 milletvekili katılmış;  oylamada 337 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 5 milletvekili çekimser kalmıştı.

İlk oylamada, "Paketin referandum barajını aşması için "acil kan" gerekmesi durumunda buna kayıtsız kalamayacakları kararıyla 5 destek oyu veren bu kez oy kullanmadı.

BDP’lilerin bu desteğiyle 337 oyla kabul edilen 8. madde BDP’nin desteğini çekmesi üzerine ikinci oylamada fire verdi. Madde 327 oyla reddedildi.

BAŞBAKAN'IN KAPATMA HASSASİYETİ

Paketin en kritik değişikliklerinden biri olan maddenin görüşmeleri sakin geçti. Diğer maddelerde sadece oy kullanmak için genel kurul salonuna gelen Başbakan Erdoğan bu maddenin oylamasını sonuna kadar izledi.

BDP'DEN BU KEZ OY YOK

AK Parti ile ilgili bir kapatılma davasının Ak Parti teşkilâtları tarafından kovuşturulması ya da BDP’yle ilgili bir kapatma davasının MHP teşkilâtlarına havale edilmesi gibi bir şeydi bu düzenleme ve çok yanlıştı.

Hukukun temel ilkeleriyle kanun çıkarma tekniğinin özüne aykırıydı.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin sayısını artıran, atama yöntemini değiştiren yasal düzenleme de düşebilir.

Keşke en başından geniş uzlaşma sağlansaydı.

Ekonominin iyiye gitmesine rağmen henüz nekahet dönemini atlatamadığı bir süreçte iktidar ve muhalefet partilerinin daha özenli olmaları gerekmez mi?

Adnan Berk Okan



Parti kapatmayı zorlaştıran madde değişikliğiyle ilgili oylamada BDP'liler oy kullanmadı. İlk oylamada iktidara mesaj amaçlı 5 destek oyu veren BDP talepleri noktasında bir gelişme olmayınca oy kullanmayıp dışarı çıktılar.

YILMAZ'IN OY RENGİ BELLİ

Eski Başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz oy kullanan milletvekillerinden biri oldu. Yılmaz'ın kabine girmeden oyunu kullanması kullandığı oyun renginin de belli olmasına neden oldu. Yılmaz 8. maddeye ret oyu verdi.

OYLAR İKİ KEZ SAYILDI

Parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde 330'nun altında kaldı. Meclis Başkanının önünde görevliler iki kez oyları yeniden saydı. Ancak sonuç değişmedi. 8. madde 410 katılım, 327 kabul, 2 çekimser 2 de boş oyla sonuçlandı. Söz konusu madde referandum sınırını oluşturan 330’un altında kaldığı için paketten düştü.

İLK OYLAMAYA GÖRE 10 FİRE

Bu kritik madde ilk tur oylamasında yüksek katılıma neden olmuştu. BDP'liler "Paketin referandum barajını aşması için "acil kan" gerekmesi durumunda buna kayıtsız kalamayacakları kararıyla 5 destek oyu vermişti. 414 katılımın olduğu ilk oylamada 337 kabul, 72 ret, 5 çekimser oy kullanılmıştı.

Bu durumda BDP’lilerin oylamaya katılmaması ilk oylama sonuçlarına göre 5 fire verilmesi anlamına geliyor. Diğer 5 firenin ise kimler olduğu bilinmiyor.

AK PARTİ'DE BÜYÜK ŞOK

Meclis Başkanı Şahin’in okuduğu oylama sonucu Ak Parti sıralarında sessizlikle karşılandı. Hayal kırıklığı ve büyük üzüntü yaşadıkları gözlenen AK Partili milletvekilleri 15 dakika ara verilince sessizce dışarı çıktı.

AK Parti’de büyük şok yaratan madde CHP’nin paketten çıkarılmasını istediği değişiklikler arasında bulunuyordu. Tartışmalara neden olan değişiklik ile parti kapatma dosyaları, Anayasa Mahkemesi’nden önce Meclis’te komisyona gelecek. Bakanlık icraatları, kapatma davasında delil olmayacaktı.

BAKAN YAZICI VEKİLLERİ SUÇLADI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, parti kapatmayı zorlaştıran ve TBMM'den onay şartı getiren 8. maddenin reddedilmesi ve bunda kendi partisinden fireler olmasına sert tepki gösterdi.

Yazıcı, "Farklı görüşlerini, kapalı toplantılarda dile getirmediler. Dürüstlük bunu gerektirir." dedi.

AK Parti'de, parti kapatmayı zorlaştıran düzenlemeye red oyu veren 12 civarında fire olduğu tahmin ediliyor.