BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.394,54
HABER /  POLİTİKA

AK Parti karşıtı odak dernek

Mersin'de ilginç bir kapatma davası açıldı. Onlar da odak olmakla suçlanıyor. Ancak laiklik karşıtı eylemlerden değil..

Abone ol Mersin Halkevleri Şubesi'ne "AK Parti karşıtı eylemlere odak olmaktan" kapatılma davası açıldı.

Mersin Valiliği'ne bağlı Dernekler Müdürlüğü'nün şikâyeti üzerine Halkevleri Mersin Şubesi için 'kapatma' istemiyle açılan davada, AK Parti karşıtı ne kadar etkinlik, basın açıklaması varsa, kanıt sayıldı.

Mersin Halkevleri'nin kapatılması istenen dosyadaki fiiller: Erdoğan'a yumurta atma, yumurta maketi taşıma, IMF'li-ABD'li sloganlar, bir tiyatro oyunu, anma...


Gezmiş'i anmak

İddianamedeki 'AKP karşıtı odak' yapan işler: Erdoğan'a yumurta atmak, duruşmadan sonra Meclis aleyhine slogan atıp maket yumurta taşımak. 'AKP iktidarına karşı meydana çıkıyoruz', 'IMF dostu, halk düşmanı Amerikancı iktidar istemiyoruz' yazılı bildiri ve afişler, 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' adlı oyun, Deniz Gezmiş anması...

Hapis ve kapatma isteniyor

Cumhuriyet Savcılığı, 'dernek amaçlarına aykırı eylem, suçu ve suçluyu övme ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlarından Şube Başkanı Şamil Işıkcevahir hakkında Dernekler Kanunu uyarınca, para cezası istemiyle dava açtı.

Duruşma ertelendi

İlk duruşma 4 Nisan'da, Mersin 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemede hâkim, sevk maddesine ek olarak Dernekler Kanunu'nun 'Anayasa ve yasalara aykırı fiilleri gerçekleştirme' maddesini de işletip sanıktan ek savunma istendi.

Bu madde, 'bir yıldan üç yıla kadar hapis ve ağır para cezasının yanı sıra derneğin feshini' de gerektiriyor. Duruşma, 25 Haziran'a ertelendi.
Davanın avukatı ve Halkevleri Genel Sekreteri Ender Büyükçulha, davanın AKP iktidarı ve politikalarına karşı yürüttükleri mücadele nedeniyle açıldığını savundu.

İsmail Saymaz/Radikal