BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,13
ALTIN 2.302,01
HABER /  SEÇİM

AK Parti iktidar olamazsa bir ihtimal var ki...

8 Haziran sabahı Türkiye koalisyona uyanırsa neler olur? Akşam Gazetesi yazarı Gülay Göktürk AK Parti'nin müstakbel koalisyon ortaklarını yazdı. Bir ihtimal daha var.

Abone ol

AK Parti'nin mevcut anketlerdeki oy oranları 7 Haziran seçimine yansıdığı taktirde tek başına iktidar olamayacağı iddiaları gündemin ilk sırasına oturdu. Artık 'koalisyon' senaryoları konuşulmaya başlıyor. Bunlardan en dikkat çekici olan analiz ise Akşam Gazetesi yazarı Gülay Göktürk'ten geldi.

AK Parti'nin tek başına iktidarını koruyabilmesi için 275 milletvekiline ihtiyacı bulunuyor. Mevcut anketler ise AK Parti'nin yüzde 20'leri bulan kararsızlar sebebiyle 'iktidardan' düşebileceğini öngörüyor.

Peki 8 Haziran sabahı Türkiye'nin önüne koalisyon seçeneği gelirse AK Parti'nin seçimi ne olur?
Gülay Göktürk'ün tahminine göre böyle bir tablo oluşursa AK Parti'nin en muhtemel koalisyon ortağı MHP olur. HDP'nin dışardan destekleyeceği bir iktidarı felaket olarak niteleyen Gülay Göktürk, CHP'nin de koalisyon teklifine hayır demeyeceğini savunuyor.Gülay Göktürk'ün "Bir ihtimal daha var' dediği 8 Haziran kehanetindeki en dikkat çeken detay ise AK Parti'nin "koalisyonu yerine muhalefete" geçebileceği tezi.

İşte Gülay Göktürk'ün yazısındaki koalisyon seçenekleri;

AK PARTİLİ KOALİSYON SEÇENEKLERİ

"AK Parti, koalisyonun büyük ortağı olarak her üç muhalefet partisiyle de koalisyon kurabilir.
Seçim sonrasında HDP’nin iç yapısında ne gibi değişiklikler yaşanır bilinmez ama bu partinin bugünkü çizgisiyle koalisyon ortağı olması çok zor. Dışarıdan destek konusundaki çelişkili açıklamalarıyla da HDP en az güven veren seçenek durumunda.

EN KUVVETLİ ADAY MHP
Her ne kadar Kılıçdaroğlu “AK Parti’yle koalisyon yok” dese de, iktidara susamış bu partinin seçimden sonra ağız değiştirmesi ve koalisyon ortaklığına fit olması çok mümkün. Öte yandan, koalisyon ortaklığı konusunda en kuvvetli adayın MHP olduğunu söyleyenler çoğunlukta. İki parti tabanı arasındaki geçişkenlik nedeniyle bir doku uyuşmazlığı yaşanmayacağı, dolayısıyla “küçük ortak”lık için en kuvvetli adayın MHP olduğu düşünülüyor.

AK PARTİ MUHALEFETE GEÇER Mİ?
Dikkat edin, bütün bu ihtimaller AK Parti’nin koalisyon hükümeti kurmaya razı olması durumunda söz konusu... Oysa bir ihtimal daha var:
AK Parti’nin “Ben koalisyonlarda yokum, buyurun siz kurun” deyip kenara çekilmesi ve muhalefete geçmesi... Doğrusu ben bunun hiç de düşük bir ihtimal olmadığını düşünüyorum.
Zira bu parti “nasıl olursa olsun, yeter ki iktidarda kalayım” diyecek bir parti değil; büyük projeleri, büyük iddiaları olan bir dava partisi...

AK Parti çok iyi biliyor ki, MHP’yle koalisyon demek, Çözüm Süreci’ne veda etmek demektir. Bu da terörün tekrar başlaması ve Kürt sorununun tekrar Türkiye’nin ayağında pranga haline gelmesi, tabii bu durumda 2023 hedeflerinin de hayal olması demektir.

CHP’nin nasıl bir koalisyon ortağı olacağını tahmin etmek de hiç zor değil: Her büyük atılımda fren görevi gören, ortağının önüne barikatlar örmeyi misyon edinmiş, koalisyon içinde muhalefet partisi gibi davranan bir ortak!

HDP DESTEKLİ KOALİSYON FELAKET OLUR
Hele hele HDP’nin dışarıdan desteğiyle kurulmuş bir hükümet tam bir felaket olur. Çünkü bu, açıkça yüzde onluk bir partinin eline esir düşmek; PKK’nın kafası bozulduğu anda bir güven oylamasıyla düşürülmeyi göze almak ve böyle bir tehdit altında iş yapmaya çalışmak demektir ki, bu asla AK Parti’nin kabul edebileceği bir pozisyon olamaz.

O yüzden, AK Parti’nin her üçü de başarısızlık vaat eden bu koalisyon seçenekleri içinde sıkışıp kendi kendini yıpratmak yerine, kenara çekilip diğer üç partinin bir hükümet çıkarmasını beklemesi; kurulacak üç parçalı koalisyonların birkaç yıl içinde çökeceğini ve erken seçimin kaçınılmaz hale geleceğini ön görmesi ve yapılacak erken seçimle şimdiye kadarkinden daha da büyük bir güçle yeniden iktidar olmayı hesaplaması pekâlâ mümkün.